Lexi & Magazine

Életmód / Orvos válaszol

Ne az XS legyen a divat!

Lexi: Mikor beszélhetünk az anorexia kialakulásáról?

Dr. Németh Adrienn: Az anorexia nervosa egy pszichoszomatikus betegség, az evészavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése). A betegség esetében a páciensek súlyos fogyókúrával, testedzéssel mindent megtesznek azért, hogy testsúlyuk nehogy a korra és testmagasságra vonatkozó minimális testsúlynorma felett legyen, emiatt kórosan soványak. A diagnózisnak 3 fő kritériuma van. Az egyik, hogy a testsúly csökkenése meghaladja a kiindulási súly 15%-át. A másik, hogy a nőknél elmarad a menstruáció, ugyanis az ösztrogén nevű ciklusszabályozó női nemi hormon a zsírszövetben alakul át hatékony hormonná. A harmadik pedig a testképzavar kialakulása. Utóbbi azt jelenti, hogy az illető akármennyire vékony, még mindig kövérnek látja magát és tovább szeretne fogyni. Tünetei általában serdülőkorban jelentkeznek, a kezdet kapcsolódhat valamilyen traumatikus életeseményhez (pl. a szülők válása, súlyos testi betegség, iskolaváltás stb.), de a betegség fokozatosan is kifejlődhet, akár már korai gyermekkortól kezdve.

Lexi: Megkülönböztetünk-e az anorexia nervosán belül típusokat?

N.A.: Igen, 2 fajtája van. A restriktív anorexiára jellemző tünetek a túlzott testedzés és a diétázás, míg a másiknál, a purgáló altípusban szenvedők önhánytatást, hashajtást alkalmaznak, hogy csökkentsék testsúlyukat.

Lexi: Milyen okokra vezethető vissza az evészavar kialakulása?

N.A.: Le kell szögezni, hogy az anorexia nem szervi eredetű betegség, de a kialakulásának számos oka lehet. Előfordulása pubertáskorra tehető, de napjainkban már felnőttekre is jellemző. Az anorexiások nagy átlagban hasonló személyiségűek. Kialakulása rendkívül összetett. Előfordulhat magasabb társadalmi státuszú egyéneknél, akik olyan családban nőttek fel, ahol az eredmény, a siker hajszolása mindennapos dolog volt. A túlságosan magas elvárások vagy az olyan családi háttér, amelyben a fiatalok nem érzik magukat biztonságban, ugyancsak anorexia nervosához vezethet. Ám olyan esetben is előfordulhat, amikor a család túlvédő, overprotektív. Örökletes tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában, éppen ezért veszélyeztetettebbeknek számítanak azok, akiknek a családjában előfordult már valamilyen táplálkozási zavar. Az anorexiás páciensek általában hajlamosabbak a depresszióra, szorongásra, egyéb hangulati zavarokra. Lelki beállítottság szerint a táplálkozási zavarok között az anorexia inkább a maximalisták betegsége, míg a bulimia a hullámzó hangulatú, impulzív emberekre jellemző. Utolsóként pedig nem elhanyagolható a társadalmi-kulturális környezet sem. Hiszen manapság a vékony testalkatú nő a szépségideál, egyfolytában ezt sugallja a fogyasztói társadalom. Vannak már olyan kezdeményezések, amelyek ezellen küzdenek, pl. néhány fotós már nem dolgozik XS-s modellekkel, a kifutókra pedig nem engednek kórosan sovány nőket. Ennek ellenére több eszközre és időre van szükség ahhoz, hogy ezzel kapcsolatban az emberek gondolkodása megváltozzon. 

Lexi: Melyik korosztály veszélyeztetett az anorexia nervosa kialakulása szempontjából?

N.A.: A szakirodalomban szereplő legfiatalabb érintett egy 9 éves gyermek volt. A Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Szakambulancián emlékeim szerint pedig 11 éves volt a legfiatalabb betegünk. Átlagosan 12-17 éves korosztályra jellemző. Főként lányoknál fordul elő, de egyre gyakrabban találkozunk evészavarral küzdő fiúkkal is.

Lexi: Milyen súlyos következménnyel jár a táplálkozási zavar fennállása?

N.A.: Azt szoktuk mondani, hogy a pszichiátriai zavarok közül a legnagyobb arányban vezethet halálhoz. Nagyon veszélyes. Sok esetben sem a páciens, sem a szülők nem látják át, hogy milyen súlyos problémákat okozhat, ha valaki nem visz be megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot a szervezetébe. Az ionháztartás teljesen felborulhat, ami szívritmuszavart vagy végső soron szívleállást is okozhat. Vitamin- és tápanyaghiány következtében száraz bőr, alacsony vérnyomás, csontritkulás, a hormonháztartás felborulása, emésztési zavar, székrekedés, nőgyógyászati problémák és a fogak elsorvadása is jelentkezhet.

Lexi:Mennyire van az egyénnek betegségtudata?

N.A.: Ez egy nagyon makacs betegség abból a szempontból, hogy nagyon sok idő kell ahhoz, hogy egyáltalán belássák, mekkora bajban vannak. Hosszú időn keresztül nem ismerik el, hogy nehézséggel küzdenek. Rengeteg idő, türelem és kitartás szükséges.

 Lexi: Milyen eszközökkel lehet kezelni a kialakult táplálkozási zavart?

N.A.: A szakirodalom szerint a leghatékonyabb módszer a családterápia vagy egyéni rendszerszemléletű terápiák. Emellett fontos, hogy szomatikusan kontrolláljuk a testsúlyt. A nagyon lesoványodott, legyengült beteget okvetlenül kórházi kezelésbe kell venni. Az evési zavarok pszichoterápiás kezelésének alapelve és célja az egészséges testsúly visszanyerése. Fontos az egészséges táplálkozási szokások helyreállítása, a testi szövődmények kezelése, a testsúlyról, testalakról vallott torzult gondolkodási sémák, érzések korrigálása. Viszont el kell kerülnünk az ún. újratáplálási szindróma kialakulását, nem szabad a feltáplálást siettetni, mert akár ez is lehet végzetes kimenetelű. 

 Képek forrása: lenahat2armeundbeine.deviantart.com,helpbulimia.com

Címkék:      

Hozzászólások