Lexi & Magazine

Világ / Portré

„Segítség! Autizmus!”

Temple Grandin állattartáshoz szükséges eszközök fejlesztésével foglalkozik, a nagyüzemi állattartás szakértője, a Coloradói Állami Egyetemen az állattudományok professzora, és igen, emellett autista. Életéről filmet is készítettek. A film teljes élettörténetét dolgozza fel: Temple minden nehézségét, küzdelmét, sikerét bemutatja. Több előadásában is megemlíti a róla készült filmet, mondván, hogy nagyon jól érzékelteti azt, hogyan látja valójában ő mint autista a világot.

Temple Grandin 1947-ben született, és még csak hároméves múlt, amikor diagnosztizálták nála az autizmust. Majdnem négyéves koráig nem beszélt, csak sikítással és fura hangok kiadásával tudott kommunikálni. Szüleinek azt tanácsolták, adják be egy intézetbe. Édesanyja azonban nem így tett, hanem nevelőt fogadott lánya mellé, hogy különböző szerepjátékok segítségével fejlesszék gyermekét. Ez segített is, mert elkezdett fejlődni, beszélni.

Annyira sikerült javítani az állapotán, hogy iskolába íratták a szülők. Itt azonban újabb problémákkal kellett megküzdeniük. A kislány vált mindenki céltáblájává. Különös, kicsit fura viselkedése miatt társai csúfolták, bántották, nem barátkoztak vele, nem tudták elfogadni. Hisz nem értették, ő miért más.

Valóban, egy kisgyermek magától nem fogja érteni, hogy ha valaki „más”, és hogyan lehet befogadni. Ez a szülők felelőssége, feladata, hogy elmagyarázzák a gyermekeiknek, hogy azért, mert valaki nem úgy viselkedik, nem úgy néz ki, mint a megszokott, hogy mert vannak „fura”, érthetetlen dolgai, azért még nem kell bántani. A szülők felelőssége az, hogy a gyermekeknek mennyire tanítják meg a mások iránti elfogadást és empátiát.

A sok rossz ellenére azonban jó dolgok is történtek vele az iskolai évei alatt. Tanárai felfigyeltek kiemelkedő képességeire, és biztatták szüleit is és őt is, hogy folytassa tanulmányait. A társadalmi nehézségek ellenére az állatokkal való bensőséges kapcsolatát és képekben való speciális gondolkodását a viselkedéselmélet eszközévé fejlesztette.

Tudományos kutatásaival és terveivel hatékonyabbá és humánusabbá tette a szarvasmarhatartást, illetve egy sikeres karrier alapköveit fektette le: az Illinois-i Egyetemen doktorit szerzett állattudományokból. Emellett világszerte tart előadásokat az autizmusról és a humánus szarvasmarhatartásról.

Munkájának sikerét bizonyítja, hogy ma Észak-Amerika szarvasmarha-állományának több mint felét az általa kidolgozott humánus módszerrel tartják.

 „Sikerem egyik fontos tényezője az, hogy arra használtam vizuális gondolkodásomat, hogy olyan dolgokat álmodjak meg és építsek meg, amire másoknak szükségük van, és amit elismernek” – mondta. 

 

Források:

grandin.com

A képek forrása:

americanradioworks.publicradio.org

en.wikipedia.org/wiki/Temple_Grandin

ubtechconference.com/speaker/temple-grandin

 

Címkék:    

Hozzászólások