Lexi & Magazine

Világ / Portré

Frida Kahlo

Frida Kahlo 1907-ben született Mexikóvárosban, a Kék Házban, ami ma már múzeumi funkciókat lát el. Érdekes, hogy a művésznő születési idejének minden esetben az 1910-es évet tüntette fel, így tisztelegve a mexikói forradalom előtt. Magyar vonatkozásban érdemes megemlíteni felmenőit, hiszen apai nagyszülei Magyarországról települtek át Németországba, ahonnan Frida fényképész édesapja Mexikóba érkezett. Első nejének halála után feleségül vette Frida édesanyját, egy spanyol-indián származású nőt.

Frida életét komolyan befolyásolta egy kislánykori betegség, majd egy későbbi autóbusz-baleset, mely már fiatal nőként érte. A szerencsétlenség súlyos gerincproblémákhoz vezetett, élete végéig gyakran szorult fájdalmas orvosi kezelésre. Festeni a balesetet követő lábadozás ideje alatt kezdett, először saját arcképét mázolta papírra, de művészetére később is jellemző volt az önábrázolás.

Élete viharos szerelmi szálakkal körbefont volt. A legmeghatározóbb karakter életében későbbi férje, Diego Rivera mexikói festőművész lett, akivel 1929-ben házasodtak össze. Kapcsolatuk heves és zivataros volt, hűtlenség és csalódások is jellemezték a  „se veled, se nélküled” típusú kötődést. Az orvosi jóslatok ellenére Frida többször is teherbe esett, ám minden alkalommal elvetélt, ami keserűséget és bánatot csempészett a művészek mindennapjaiba. Tízéves házasság után Diego és Frida útja kis időre kettévált – legalábbis papíron, hiszen a válást követő évben újra összeházasodtak.

A festőnőn betegsége napról napra elhatalmasodott, élete utolsó éveiben már nagyon gyenge volt és teljesen ágyhoz kötött. 1943-ban mindenki meglepetésére a jelenlévők között lehetett mexikói kiállításán, bár igaz, hogy ágyával együtt vitette magát a helyszínre.

Frida Kahlo 1954-ben, 47 évesen halt meg.

A tehetséges mexikói alkotó sokáig férje árnyékába kényszerült szakmai téren, a nemzetközi publikum sokkal inkább ismerte és becsülte Rivera művészi pályafutását. Frida művészete csak halála után kapta meg a megfelelő és megérdemelt figyelmet, elismerést. Festményei egyéniségéből fakadóan jellegzetesek, őszintén mutatnak be olyan bensőséges érzelmeket, életeseményeket depresszív korszakaiból, melyek elgondolkodtató, mély pszichikai impressziókat adnak a művek vizsgálójának.

2002-ben mozivászonra vitték a művésznő különös életét, a Frida című életrajzi filmet Julie Taymor rendezte, Frida bőrébe pedig a szintén mexikói származású Salma Hayek bújhatott. A film egyik legnagyobb erénye, hogy Kahlo és Rivera festményeit újrafestették, így a festőnő életének különböző szakaszait, érzelmeit a képein keresztül fantasztikus animációs technikával ábrázolják. A Frida kreatívan jeleníti meg azokat az eseményeket és hatásokat, melyek a nő önéletrajzi ihletésű festményeit alakították. A filmzene is megér egy tavaszi délutánt – romantikus dallamok, akusztikus gitárszólók, tempós témák váltakoznak egymással, melyek varázslatos utazásra hívják hallgatóikat.

A képek forrása:www.fridakahlo.org

Címkék:        

Hozzászólások