Lexi & Magazine

Világ / Portré

A halál árnyékában - Tomán Edina

Csak álltam, anyukám mellett, s hallgattam őt, ahogy ecseteli a ránk váró feladatok sokaságát, melyek akkorra fognak sűrűsödni, mikor letettem a nyelvvizsgámat. Megismerkedésünk első néhány percében azon járt az agyam, hogy hol és mikor találkozhattunk. Biztosra vettem - és a mai napig is így érzek efelől -, hogy nem most találkoztunk először. A tévében, újságban, az utcán vagy akár előző életemben láttam és ismertem őt. Ebben holtbiztos voltam.

Miután elbúcsúztunk anyától, magunkra maradtunk, és én elmerülhettem csodálatos világában. Ahogy a mellkasán lévő hosszú sebhelyre tekintettem, aztán pillantásom körbefutotta a szobát, majd megállapodott a számítógép képernyőjén, melyen ő szerepelt, hamar összeállt a kép. Azonnal tudtam, hogy bármi történt is vele a múltban, túlélte, felülkerekedett rajta, s sikerekben gazdag életet él. Nem sokkal később elmondta, hogy maratoni, illetve ultramaratoni futó. Futott az olimpiai lánggal Londonban, két könyvet írt, melyek az életét dolgozzák fel. Estig sorolhatnám eredményeit, hiszen számtalan siker írható fel Tomán Edina listájára, de mint minden sikersztori, ez is szomorúan kezdődik.

Mikor először hallottam a történetét, kővé váltan ültem a székben, s nem hittem el, hogy igaz lehet. Anyukám révén, aki az egészségügyben dolgozik, sok mindent megtanultam az emberi szívről és lehetséges betegségeiről. Tüdőembólia – ismételgette az elmém újra és újra. Halálos betegségről beszélünk. Az orvostudomány nem sok olyan esetet ismer, ahol a páciens túlélte a tüdőembóliát. Éppen ezért is volt megdöbbentő, mikor december 23-án felfedezték a tüdejében és a szívében azt a diónyi nagyságú vérrögöt, mely nagymértékben megnövelte szíve nagyságát, valamint a tüdeje kétharmadát is elzárta. A műtét előtt 2% esélyt adtak, hogy túléli, és ismét teljes értékű ember lesz belőle, de hála az orvostudománynak és az orvosoknak, akik operálták - Edina túlélte! Felépült és példaképpé nőtte ki magát mind a betegek, mind az egészséges emberek szemében. Futni kezdett, a vele történt eseményeket papírra vetette, hogy megoszthassa másokkal is. Akármekkora a baj, képesek lehetünk a felépülésre, akarni kell, és persze nem árt egy nagy zsák szerencse is. Az Amikor megállt az idő című könyvben részletesen, pontról pontra leírta mindazt, amit tapasztalt, és amit érzett.

Lehetetlen letenni, mert magával ragad, és nem ereszt. Egészen a lelkünkig hatol, rendesen megszorongat, zokogunk, mert ugyanazt érezzük, amit ő. S ha Edina nem is sír, mert erős, mi megtesszük helyette. Százszor is. Együtt szenvedünk, együtt félünk, együtt vágyunk vele a szabadságra. Minden átértékelődik. Rájövünk, minden  perc az életünkben  nagy érték. Megértettem, ha valaminek be kell következnie, az be fog következni, ha nem most, majd később. Ne fessük az ördögöt a falra, csak mert fáj a hasunk!

Tomán Edina sokak példaképe, mert megcsinálta, s ha ő meg tudta tenni, akkor én is és te is meg tudod tenni, akarni kell, és soha fel nem adni!

Nehéz szavakba foglalni azokat az érzéseket, amelyeket a könyv olvasása után éreztem, s amelyek minden egyes alkalommal ott vannak, amikor találkozunk. Csodálat, félelem és hála. Csodálom, mert mély gödörből tornázta fel magát. Félek, mert ugyanúgy, ahogy a sors visszaadta, újra el is veheti tőle az életet, és ezzel nem egy emberi lélek szakadna darabokra. Hálás vagyok a sorsnak, amiért megismerhettem őt. Színt csempészett az életembe, és kinevelte belőlem a hipochondriát.

 Tomán Edina egy csoda, maratoni futó, író, tanár, s még jobb barát, szerető, keresztanya, testvér, gyermek. Jó ember!

 "A legjobb dolgok nem jönnek könnyen. Küzdeni kell értük. És a világon semmi nem olyan fenséges, mint azok a dolgok, amelyekért a legkeményebb küzdésen át vezetett az út."

/Tomán Edina/

Címkék:    

Hozzászólások