Lexi & Magazine

Világ / Portré

„Semmi sem lehetetlen” – Interjú Bánkuti Gabriellával

Lexi: Hogyan és mikor kezdődött az életedben a sport? 

Bánkuti Gabriella: Anyukám olimpiai válogatott volt, így már gyerekkoromban az atlétikapályán találtam magam. 4 évesen már futottam én is – persze a magam módján –, és mondhatom azt, hogy itt is nőttem fel. Az életemet mindig végigkísérte a sport. Az atlétika és a szertorna 13 éve alatt szépen felcseperedtem, de utána próbálkoztam aikidóval, katonai közelharccal, tánccal, kerestem önmagam. Végül 18 évesen kezdtem el a fitneszt, és itt találtam meg a helyem. 

Bánkuti Gabriella

Lexi: Mire vagy legbüszkébb a pályafutásod során elért eredmények közül? 

B.G.: 2009-ben világbajnok lettem, de én mégis a legbüszkébb arra vagyok, hogy Magyarországon két profi fitneszmodell hölgyet is kineveltem, Oláh Noémit és Tóth Virginiát. Úgy tudom, hogy ezzel egyedülálló vagyok hazánkban. Büszke vagyok arra is, hogy szinte minden versenyzőm számtalan VB-érmet hozott már nekem haza. Az ő győzelmük az én győzelmem is, ez nekem sokkal nagyobb örömet okoz bárminél! 

Lexi: Milyen lemondásokkal járt életed során ez az életforma, milyen nehézségekkel kellett megküzdened? 

B.G.: Amennyi lemondással jár, annyi tapasztalattal és tudással is. Ez a sport, de szerintem mindegyik, amelyiket az egyén magas szinten művel,  megtanít küzdeni, harcolni, a legvégsőkig elmenni, átlépni a saját határainkat. Persze nekem is jobban esett volna, ha a diplomaosztó után együtt bulizhattam volna a csoporttársaimmal, de én a banketten is a tojásfehérjémet és az uborkámat eszegettem. Ellenben megtapasztaltam, hogy milyen érzés, amikor a magyar himnusz nekem szól, és ezt az élményt soha senki nem veheti el tőlem!

Bánkuti Gabriella

Lexi: Mit adott neked ez a sport, mi a legnagyobb előnye, a pozitívuma? 

B.G.: Nekem mindent. Az életemet, a családomat, a barátaimat, munkát, egzisztenciát, a tudást és élményt, amivel több lehetek. 

Lexi: Mennyire érzed nőiesnek magad? Hiszen sokan férfiasnak tartják ezt a sportot.

B.G.: Egy nő mindig akkor nő igazán, ha a társa azzá teszi. A férjem büszke rám, és hiszem, hogy magunkban kell megtalálni a harmóniát. Amit valaki csúnyának lát, azt más szépnek. A szépség pedig szubjektív, mindenkinek más fogalma van róla. Magamat igazi belevaló nőnek látom. Nem vagyok átlagos, de nem is akarok az lenni.

Bánkuti Gabriella

Lexi: Mivel foglalkozol most?

B.G.: Egész életemben szerettem dolgozni, amolyan igazi vidéki dolgos csaj vagyok. Jelenleg az IWI (International Wellness Institute) Iskola tanfolyamvezető tanára vagyok, most már nyolcadik éve. De ezen kívül prezenter is, a Spartan Fighter és a Spartan Girja edzésmódszerek oktatója és tanára. Persze jelenleg is készítek fel versenyzőket, de nem csak a fitnesz területén, hanem paraolimpikon úszókat, sőt boxolókat is. Ezen kívül a WBPF szövetség bírói tagja vagyok.

Lexi: Mik a terveid, hogyan képzeled a jövőd? 

B.G.: Férjemmel nagyon szeretünk utazni, ez az egy kikapcsolódásunk van, hiszen szinte minden nap dolgozom. Amikor a lehetőség adott lesz rá, minél több csodálatos helyre szeretnék eljutni. Természetesen a babaprojekt is tervben van, mint minden nő, én is vágyom a szerelmünk gyümölcsére.  

Lexi: Milyen jó tanácsot tudnál adni a jövő sportnemzedékének, akik hasonló eredményekért küzdenek, mint amiért annak idején te? 

B.G.: Semmi sem lehetetlen, mindent mi döntünk el és mi alkotunk! Merj nagyot álmodni, hogy mások veled álmodjanak! 

Lexi: Egy mondatban meg tudnád fogalmazni, hogy mi a hitvallásod, mit jelent számodra a sport, amivel nap mint nap foglalkozol? 

B.G.: Müller Péter szavaival zárnám az interjút. Peti bácsit nagyon szeretem, sokszor edzettünk együtt, miközben elméláztunk az élet nagy dolgain. Íme: „Ha visszanézel, látod, hogy minden sikeredet és dicsőségedet akkor készítetted elő, amikor még szerény voltál. Világbajnok egy sportolóból a verejtékszagú edzőteremben lesz.”

Bánkuti Gabriella és Müller Péter

 

Címkék:    

Hozzászólások