Lexi & Magazine

Világ / Portré

Mesefal Művek – interjú Varga Zsuzsanna mesefalfestővel

Varga Zsuzsanna munka közben

Lexi: Honnan jött az ötlet, hogy mesefalakat készíts? 

Varga Zsuzsanna: Kisgyerekkorom óta szeretek rajzolni, festeni. Pedagógus vagyok, és évekkel ezelőtt egy játszóházban dolgoztam, amikor felvetődött az ötlet, hogy kicsinosíthatnánk a falait. Meg is csináltuk a kollégáimmal, nagyon jól sikerült, sok dicséretet kaptunk érte. Többen kérdezték, hogy vállalnánk-e a gyermekszobájuk dekorálását. Persze mi először jókat mosolyogtunk ezen, és nem vettük komolyan, de kicsivel később rájöttem, hogy tulajdonképpen miért is ne.

Lexi: Hogyan kezdtél bele ebbe a tevékenységbe? 

V.Zs.: Szinte jött magától. Ahogy az ismerősök megtudták, hogy mibe fogtam bele, sorban jelentkeztek, hogy ők is szeretnének egy mesefalat. Legtöbben a gyerekszobába kértek rajzfilmfigurát, de volt, aki az előszobába szerette volna a magyar népmesék mintáját. Olyan megrendelő is akadt, aki a tornacsukájára kért kalocsai mintát. Később hirdetni kezdtem magam, hogy szélesebb körben is megismerjenek. Elkészítettem honlapomat Mesefal Művek néven, valamint ugyanezen a néven a Facebookon is megtalálható vagyok. 

Magyar népmesék motívum

Lexi: Mi volt az első műved? 

V.Zs.: Az örök klasszikus Micimackó és barátai még mindig a játszóház falát díszítik. 

Lexi: Hogyan történik a megrendelés? 

V.Zs.: Felhívnak vagy e-mailben jelentkeznek, egy alkalommal díjmentesen kimegyek a helyszínre, ahol pontosítjuk, mire is kérnek ajánlatot. Ha képet küldenek e-mailben a dekorálandó szobáról, és arról is, amit a falon szeretnének majd látni, akkor „helyszíni szemle” nélkül is tudok ajánlatot adni. Természetesen, ha megfelel, akkor megrendelik a kért motívumot, és egyeztetünk a kezdés időpontjáról.  

Mesefal

Lexi: Mennyi ideig tart egy ilyen alkotás elkészítése? Gondolom, sok mindentől függ. 

V.Zs.: Ezt mindig nehéz előre megmondani, valóban több dolog befolyásolja. Például a festmény méretétől, de leginkább a kidolgozottságától, hiszen lehet, hogy maga a kép kisméretű, viszont aprólékos, részletes és árnyékolt, háttérrel kitöltött. Én nagyon alaposan szeretem előkészíteni, megtervezni és kivitelezni is a műveket. A legegyszerűbb egy délután alatt elkészül, de egy nagyobb munka 2-3 napig is eltarthat.

Lexi: Melyik volt eddig a legnagyobb fal, amelyre festened kellett? Mi volt a legabszurdabb kérés, mesefigura? 

V.Zs.: Kiugróan nagy és kifejezetten abszurd falfestményre még nem volt példa. A legfurább kérés eddig talán egy tasmán ördög volt, amit egy dzsúdzsucu edzőterem falára kellett festenem, mert az a kabalaállatuk. 

Lexi: Mi alapján dolgozol, saját fejből, vagy másolsz? Mik közül választhatnak a megrendelők? 

V.Zs.: Manapság óriási kínálat van mesékből, rajzfilmekből. Szinte mindenkinek van kedvence, s rögtön rávágja, hogy mit szeretne a szobája falán látni. Képek, anyagok garmadája található a neten, így anyagot nem nehéz találni. Ilyenkor másolok. De van, aki különlegesebbet, egyedibbet szeretne, olyankor jöhet fejből is, esetleg irányadásként egyeztetünk hasonló figuráról vagy stílusról. 

Lexi: A szülők vagy a gyerekek választanak leginkább? 

V.Zs.: Is-is. A kedvenc mesefigurákat természetesen a gyerekek választják, ha ilyen nincs, akkor általában a szülők próbálnak a gyerkőcök kedvében járni.

Babaszoba

Lexi: Milyen alapanyaggal, vagyis milyen festékkel dolgozol? 

V.Zs.: Legszívesebben akrilfestékkel, amely száradás után vízhatlan és időtálló, nem büdös, és jól alkalmazható diszperziós falfestékekre. A színeket általában magam keverem ki. 

Lexi: Melyik a kedvenced az általad készített mesefalak közül? 

V.Zs.: A Kisvakond és barátai, amit egy mogyoródi kisfiú szobájába festettem. Talán azért, mert én is nagy Kisvakond-rajongó vagyok, és mert az a kép nagyon jól sikerült. 

Lexi: Jövőbeni tervek? 

V.Zs.: Hosszú távú tervem, hogy csak a mesefalfestéssel foglalkozhassak, mert egyelőre ezt sajnos nem tehetem meg, valamint hogy sok-sok gyerekszobát varázsolhassak meséssé.

mesefalmuvek.hu

 

Képek: Varga Zsuzsanna

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:          

Hozzászólások