Lexi & Magazine

Világ / Portré

Túl a szivárványon

Judy Garland Frances Gumm néven látta meg a napvilágot 1922. június 10-én, a minnesotai Grand Rapidsban. Tehetsége nagyon korán megmutatkozott. Baby Gumm néven már 3 éves kora óta fellépett 2 nővérével együtt. Judy valójában édesanyja be nem teljesült álmát váltotta valóra azzal, hogy színésznő lett. Ethel, Judy édesanyja, fiatalkora óta Hollywood bűvöletében élt, és miután neki nem sikerült betörnie a filmiparba, lánya tehetségét kihasználva próbálta megvalósítania saját vágyait.

Judy Garland mint Dorothy

Gyermekkora nem volt, a család folyamatosan úton volt, hogy közelebb jussanak Hollywoodhoz, ami végül sikerült is. A Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) cég 1935-ben kötött szerződést Judyval. Bár tehetségét mindenki elismerte, igazán nagy szerepet csak később, 1938-ban kapott. Ez volt az Óz, a csodák csodája, amely meghozta számára a világhírt. A filmbeli Dorothy még csak 11 éves, Judy pedig 16 volt, amikor a forgatások elkezdődtek. Az MGM kemény fogyókúrára fogta a hízásra hajlamos kislányt, emellett fogyasztó tablettákat és altatókat szedettek vele. Ez kisebb felháborodást keltett a stáb tagjai között, de nem volt mit tenni, az MGM mindent bevetett a siker érdekében. Ezután sorra következtek az olyan filmek, mint a Nem gyerekjáték, a Tizenhatévesek és A kis Nelly Kelly. A filmekben állandó partnereként Mickey Rooney szerepelt, aki egyben jó barátja is volt Judynak. 

A tinédzser évei alatt írt verseskötetből kiderül, hogy valójában nem nagyon értette, mi is zajlik körülötte. Iskolába csak nagyon kevés ideig járt, édesanyja pedig soha semmit nem magyarázott el neki. A forgatások alatt senkit nem érdekelt, hogy éppen mit érez, a rendezők és producerek a sztárt látták benne, nem pedig az embert. Ilyen körülmények között csoda, hogy egyáltalán talált valakit, akiben megbízhatott. Barron Polan gyártásvezető-asszisztens és Mickey Rooney voltak Judy legjobb barátai. 

Judy Garland

19 évesen kötötte első házasságát, David Rose karmesterrel. A férfi jóval idősebb volt nála, és házasságkötésük Judy részéről inkább menekülés volt. A házasélettől szabadságot, Davidtől pedig biztonságot remélt, de egyiket sem kapta meg. 1944-ben váltak el, és rá egy évre Judy hozzáment Vincente Minelli rendezőhöz, akivel a Találkozunk St. Louisban 4 Oscar-díjra jelölt film forgatásán találkozott. Egy lányuk született, aki nem más, mint a híres Kabaré című musical főszereplője, Liza Minelli. Házasságuk 6 évig tartott. Ez alatt Judy olyan sikerfilmekben szerepelt, mint Az óra, A Harvey-lányok és a Húsvéti parádé Fred Astaire-rel.

Harmadik férjétől, aki egyben menedzsere is volt, két gyermeke született: Lorna és Joey. Több mint 10 évig voltak házasok. Magánéleti kudarcai és elveszett gyermekkora is hozzájárulhatott ahhoz, hogy már fiatalon, mindössze 27 évesen szanatóriumba került. Később öngyilkosságot kísérelt meg, és még ez sem volt elég ahhoz, hogy a külvilág meghallja a segélykiáltását. Élete során kétszer jelölték Oscar-díjra. Az 1954-ben forgatott Csillag születik és az 1961-es Ítélet Nürnbergben című filmekben. Utolsó filmje, az Örökké énekelnék (1963), nem aratott nagy sikert. A film története majdnem azonos Judy életével, de a közönség nem volt kíváncsi a megtört színésznőre, hiszen a legtöbben még mindig Dorothyként emlékeztek rá. Élete utolsó éveiben már nem volt önmaga. Végül az altató okozta halálát. 27 000 ember kísérte utolsó útjára New Yorkban. 

Judy és gyermeke, Liza Minelli

 

Szerző: Karácsony Nikolett

Képek forrása: doctormacro.com, listal.com

Forrás: Csengery Judit, Judy és Liza, Zeneműkiadó, 1988.

Címkék:      

Hozzászólások