Lexi & Magazine

Mi is babázunk - Szakértő

Nem vagy egyedül

Nem vagy egyedül

Egyszer neked is lesz gyereked, és rettenetesen fogsz örülni annak a kis életnek, akiért felelős leszel. Azt fogod hinni, hogy az égvilágon mindent rosszul csinálsz. Ez normális! Olyanokon tépelődsz majd, hogy mivel etesd, és hogy hová küldd iskolába, hogy hegedűórákra járjon, vagy inkább zongorázzon. De hadd áruljak el neked egy titkot: nem számít. Legyen a gyereked zongorista vagy matekzseni, egy cseppet sem számít, mert végül úgyis csak az a fontos, hogy boldog legyen.

Tovább
Apasági nyilatkozat megtétele – Vannak dolgok, amiket ki kell érdemelni...

Apasági nyilatkozat megtétele – Vannak dolgok, amiket ki kell érdemelni...

Ha az ember nem házasságban él, és így szül gyereket, ahhoz, hogy az apa a nevére vehesse a babát, nyilatkozatot kell tennie a szülőknek. Ehhez mindkettőjüknek, egyszerre kell az önkormányzatnál ilyen kijelentést tenniük, majd később ezt a papírt bemutatva, a kórházban automatikusan az apa nevét kapja az újszülött. De természetesen ez nem ilyen egyszerű folyamat…

Tovább
Játék, játék, de csodás!

Játék, játék, de csodás!

„És monda: Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kis gyermekek, semmiképpen nem mentek be a mennyeknek országába.” (Máté evangéliuma: 18. fejezet)

Tovább
Fütyikérdés

Fütyikérdés

Mikor az ember megtudja, kisfia lesz, elönti az öröm és boldogan újságolja apának: képzeld, fiad lesz! Apa ilyenkor repül a boldogságtól. Megszületik a kis trónörökös, akit mindenki imád, majd jönnek a kérdések. Először a köldökcsonk ápolása tűnik nagy faladatnak, majd 2-3 hét múlva, miután az leesik, jönnek a fütyis kérdések. Mit kezdjek a kukival? Hogyan ápoljuk? Tisztítsuk? Húzogassuk?

Tovább
Mostohagyerekek 2. rész DSGM avagy a Dévény Anna-féle speciális manuális technika

Mostohagyerekek 2. rész DSGM avagy a Dévény Anna-féle speciális manuális technika

Dévény Anna neve az utóbbi években szerencsére egyre jobban tudatosul az emberekben. Elsősorban szülőkben és nagyobb részt olyan anyukákban és apukákban, akik valamilyen oknál fogva személyesen is ismerik módszerét. Saját fejlesztésű, a világon egyedülálló hatékonyságú Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszerét (DSGM) immár 40 éve alkalmazza, és 16 éve tanítja is. Erről beszélgettem sokak által egyik legjobbnak tartott tanítványával, Rózsa Adrienne- nel.

Tovább
Mostohagyerekek 1. rész - Lovasterápia

Mostohagyerekek 1. rész - Lovasterápia

Ma Magyarországon számtalan alternatív kezelési módszer létezik sérült csecsemők és gyermekek számára. Sajnos nemcsak távoli ismerősökkel történik tragédia, velünk is megeshet, hogy tanácsra szorulunk, ezért jó, ha ismerjük a lehetőségeket. Ha ismerjük... De nem ismerjük őket, és még az orvosok eltérő véleménye is nehezíti dolgunkat.

Segítségképp gyűjtöttem össze néhány olyan módszert, melyekkel bizonyítottan - még ha nem is teljes körben elismerten és államilag támogatottan- javítanak a sérültek állapotán, esetenként meggyógyítják a kis betegeket. 

Tovább
Ne csak a szülésre, a szoptatásra is készülj fel!

Ne csak a szülésre, a szoptatásra is készülj fel!

Sok kismama szüléstörténeteket olvas, netán szüléstervet készít, míg a szoptatást a legtöbben magától értetődőnek gondolják. A baba szopóreflexszel születik, csak a szájába kell adni a mellbimbót. Igen ám, de nem mindegy hogyan, és meglehet, hogy a pici is ügyetlen még először. Sződy Judit szoptatási tanácsadót kérdeztük az első időkben jelentkező szoptatási nehézségekről.

Tovább
Fogápolás babakorban

Fogápolás babakorban

Amint kibújnak a baba első fogacskái, minden szülőben felmerül a kérdés, hogy mikor kell elkezdeni ápolni azokat. Elárulom: akkor is tisztítani kell, ha csupán még csak egy fog díszeleg a kicsi szájában. Sőt, már a terhesség alatt is sokat tehetsz születendő gyermeked fogainak egészégéért.

Tovább
Ha riaszt a légzésfigyelő...

Ha riaszt a légzésfigyelő...

Kisbabás anyák rémálma a bölcsőhalál, ezért is vásárolnak vagy bérelnek manapság sokan légzésfigyelő készüléket. Amíg a baba alszik, addig a matrac alatt lévő panelek érzékelik a legapróbb mozgást is, ahogy a kicsi mellkasa emelkedik és süllyed. Ha nem így történik, vagyis a baba nem vesz levegőt, a készülék azonnal riaszt. De mi a teendő ekkor?

Tovább
A napsütés a barátunk

A napsütés a barátunk

Végre itt a jó idő, kimozdulhatunk a szabadba, és akár egész nap kirándulhatunk! A borongós téli napok után jólesik süttetni a hasunkat a meleg napsugarakkal, ám nem árt az óvatosság, nehogy leégjünk, hiszen ilyenkor a bőrünk sokkal érzékenyebben reagál a külső hatásokra.

Tovább