Lexi & Magazine

Szórakozás / Sport

Christian Zeitz, az első (német) „fecske”

Mégpedig azért, mert a Ferencváros női együttese néhány hete hivatalosan is leigazolta a Bayer Leverkusenből érkező Laura Steinbachot, aki honfitársához hasonlóan ugyancsak az átlövő posztján szerepel. Ettől még tény, hogy jó mélyre kellene ásniuk a statisztikusoknak a hazai kézilabda-almanachokban ahhoz, ha német, értsd: a Bundesligából, azaz a világ legerősebb pontvadászatából hazánkba igazoló játékosokra akarnának bukkanni. A világ – és itt elsősorban Európa értendő – férfi kézilabdázásában jókora mértékű súlyponteltolódás figyelhető meg: míg korábban a spanyol, most a német fölény – azaz a legjobb játékosok egy-egy országba történő koncentrálódása – az, ami elég erőteljes ütemben megszűnni látszik. Ezt a tendenciát támasztja alá Christian Zeitz Veszprémbe történő leendő átigazolása is, noha gyorsan tegyük hozzá azt is, hogy a klubszinten és a német válogatottal az olimpiai aranyérmet leszámítva minden jelentősebb címet begyűjtő klasszis játékos csak 2014 nyarától kötött érvényes 3 éves szerződést leendő csapatával, a nem titkoltan BL négyes döntőjére (régóta) áhítozó MKB Veszprémmel. A háttérben, a kulisszák mögött ettől függetlenül persze lázas munka folyik. Miért is?

Zeitz esete nem csupán annyiban hasonlít a tavaly Barcelonából meglehetősen „kalandos körülmények” között, szerződésének lejárta előtt kivásárolt és hazatért Nagy László esetéhez, hogy mindketten azonos poszton játszanak (ennek is lesz majd jelentősége persze), hanem az is közös kettejük átigazolási procedúrájában, hogy míg Nagy Lászlónál a Veszprém és a Barca, most az MKB Veszprém és a THW Kiel vezetői alkudoznak több fordulós tárgyalásokon a 33 éves német klasszis transzferdíjáról, hiszen csak a jövő nyáron jár le a szerződése. A veszprémi vezetők – teljes joggal – minden idegszálukkal azon dolgoznak, hogy már az idei nyáron a királynék városába tudják csábítani a válogatottságot 166 fellépést követően 2008-ban végleg lemondó Christian Zeitzet.

A német kézilabdás Veszprémbe hozatalával nem titkoltan az lenne a cél, hogy a jobbátlövő helyén Nagy Lászlóval párban, felváltva oldják majd meg a csapatra nehezedő terheket, hiszen a cél nem „kispályás”: kimondva-kimondatlanul a Bajnokok Ligájában a jövő júniusi kölni négyes döntőbe jutás a cél. Sőt, és ezt már csak halkan tenném hozzá, van még ennél tovább is, de ehhez nyerő típusú játékosok kellenek. A német Christian Zeitz a tekintélyes és feltétlen tiszteletet parancsoló múltja, eredményei miatt pont ilyen kaliberű játékos, őt a veszprémi csapatban tudva nyilván jelentősen megnőnének az esélyek, ez aligha lehet kérdéses.

Címkék:        

Hozzászólások