Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Szakértő

Ha riaszt a légzésfigyelő...

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a nem megfelelően beállított légzésfigyelők hajlamosak tévesen riasztani. Ugyanígy megbolondulhat a készülék akkor is, ha a belehelyezett elem már merülőfélben van. Használat előtt gondosan olvasd el a telepítési útmutatót, figyelembe véve a babaszobára jellemző körülményeket. Nem érdemes például túl érzékenyre állítani a készüléket, ha az ablak alatt dübörgő autóktól mindig picit megremeg a padló, mert azt is a baba mozgásának érzékelheti.

A jobbik eset, ha téves riasztásról van szó, de valójában elég nehéz megállapítani mi az igazság. A kisbabák légzése ugyanis mély álmukban igencsak rendszertelen tud lenni, picit kihagy, majd egy hatalmas szusszanással folytatódik. Ilyenkor már a készülék vijjogására is megébrednek, és hangos méltatlankodással veszik tudomásul, hogy felverték őket a legszebb álmukból. De még mindig inkább ez, és a te fölösleges ijedséged, minthogy a kiságyhoz érve egy mozdulatlan, nem lélegző kisdedet találj. Leírni is borzalmas.

Ha légzésfigyelőt szerzel be, tanuld meg mellé azt is, mi a teendőd, ha újra kell élesztened egy csecsemőt. A legjobb, ha elvégzel egy elsősegélynyújtó tanfolyamot, de ha erre nincs mód, a semminél az is jobb, ha videókból tájékozódsz. Mielőtt bármit teszel az eszméletlen kisbabával, mindig győződj meg róla, hogy életben van-e. Szólítsd meg, finoman rázd meg a vállát, és ha nem reagál, emeld ki az ágyból, és fektesd egy sík felületre. Legjobb, ha egy gyors söpréssel szabaddá teszed az asztal lapját. Füleddel hajolj a szája fölé, így hallod, ha levegőt vesz, látod, ha emelkedik a mellkasa, és arcodon érzed a tüdejéből kiáramló levegőt. Ha így van, mindössze csak nagyon mélyen alszik. Ha azonban nem érzékelsz légzésre utaló jeleket, vagy bizonytalan vagy, azonnal kezdd meg az újraélesztést.

Vetkőztesd bodyra a kicsit, hajtsd hátra a fejét, nézz be a szájába, és ha bármilyen idegen tárgyat vagy hányadékot látsz, távolítsd el azt a kezeddel vagy egy textilpelenkával. Kétszer fújj be levegőt a tüdejébe orrát-száját egyszerre bekapva, majd két ujjaddal kezdd meg a 30 mellkaskompressziót az alábbi videón ismertetett módon:

A két befúvást meg a 30 kompressziót felváltva addig kell ismételni, amíg a baba magához nem tér, vagy amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik. Ez utóbbit, vagyis a mentőt még az újraélesztés megkezdése előtt értesítsd. Ha nem egyedül vagy otthon a babával, egyikőtök hívja a mentőt, míg a másik kezdje meg az újraélesztést. Ilyenkor minden perc számít!

A hirtelen csecsemőhalál okát bár nem ismerjük, számtalan hajlamosító tényező van, amelyeket egyszerű kiküszöbölni. Ne öltöztesd túl a babát, vagy fűtsd túl a szobát éjszakára, és lehetőleg ne altasd hason a kicsit. A matraca ne legyen túl puha, és ne pakold körbe plüssállatkákkal vagy más játékokkal. A 2-4 hónapos kor közötti csecsemők a legveszélyeztetettebbek, közülük is inkább a kis súllyal született fiúk. A családon belüli dohányzás - a passzív is - hajlamosító tényezőnek számít csakúgy, mint a lakásban tartott állatok. A cumival alvó babák esetében viszont csökken a bölcsőhalál kockázata.

A kép forrása: http://www.kolcraft.com

Címkék:          

Hozzászólások