Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Szakértő

Fütyikérdés

Minden gyerekorvos, védőnő, szaklap mást mond, és ilyenkor elveszünk az információk tömkelegében. Anyaként én is csak álltam tanácstalanul kisfiam királyi szerszáma előtt. Védőnőnk megnyugtatott: másfél, kétéves koráig semmit nem kell tennem. Hát gondoltam, rendben, az hosszú idő, akkor ráérünk. Majd egyszer csak azon kaptam magam a múlt héten, hogy eltelt a másfél év. Kutatásba kezdtem, olvastam, kérdeztem.

A férjem fitymáját erővel felrántották annak idején, még 6 hónapos korában. Öcséimnek szintén fel kellett rántani kétévesen. És jöttek a gondok. Mi van, ha Gergőnél is szükség lesz erre a barbár módszerre? Összeszorult a szívem, hogy fájni fog neki, és mit kell kibírnia. Így első körben felkerestük gyermekorvosunkat. Azt tanácsolta, menjünk és mutassuk meg a sebészeten. Isteni orvost ajánlott a 11. kerületi SZTK-ban: Dr. Kiss Margit gyermeksebészt, rendelést vezető főorvost, akihez beutaló nélkül lehet menni. Gondoltam, hogy felhívom, bejelentkezünk, úgyis hónapokat kell várni. Első kellemes csalódásom az volt, mikor a kedves hölgy közölte a telefonban, másnap délelőtt már mehetünk is. Hát jó, nyugtattam magam, ez még csak egy vizsgálat. Újra elővettem a cikkeket, amelyeket kukitémában találtam. Ma már nem kell rántani, ami megnyugtató. Több oka lehet, miért nem lehet felhúzni a kukacot. A fitymaszűkületet és a letapadt fitymát más és más módon kezelik. És nem egy nap alatt kell teljesen felhúzni, hanem ez lehet akár többéves procedúra is.

Másnap nyugodtan, de némi aggodalommal (mégis fiam nemesebbik szervéről van szó) elindultunk a doktornőhöz. A rendelő aranyos képekkel volt telefestve, és hatalmas tévén ment a VUK. Várakozni 5 percig kellett. A doktornő nagymama típusú, jókedvű, aranyos nő. Kisugárzása azonnal megnyugtatott, és a kisfiam is végigmosolyogta a vizsgálatot. A doktornő elmondta, nincs nagy gond, ráérünk a legrosszabbra gondolni. Van egy kis szűkület, kell egy kis segítség, de minden renden lesz. Felírt egy fitymalazító krémet (Ftorocort), amivel minden pelusozásnál be kell kenni, és 4 hónap múlva kontrollra kell menni. Húzogatni sem szükséges. 10 perc után teljesen megnyugodva, recepttel és mosolygós fiammal léptünk ki a rendelőből. Természetesen azonnal kiváltottuk a krémet, és elkezdtük használni. És itt jött a csavar.

4 nap használat után abba kellett hagyni, mert Gergő érzékeny lett a krémben lévő szteroidra. Nem allergiás, de hiperaktív lett, az alvása felborult. Éjjel a szokásos 10-12 óra helyett 6-8 órát aludt. Az ebéd utáni alvások pedig nehezen mentek. Szegény lefeküdt, de csak hánykolódott. Tudta ő, hogy aludni kell, de egy óra szenvedés után alig ment neki. Így most ismét elmentem a gyerekorvoshoz, aki felírt egy másik krémet, ami nem szteroidos. És mivel engem is ő kezelt gyerekként, megnyugtatott, hogy nem lesz baj, kinövi a gyerek ezt is. Én a nyugtatós köptetőtől voltam ilyen kislány koromban. Most Diclofenac krémet kaptunk, ez csak érzéstelenítő hatású, a péniszét viszont húzogatnia kell szegénynek, de csak napi egyszer, ami azért elviselhető. Mindössze 4-5 húzás, és semmi erőltetés.

A fiús szülőnek javaslom, járják körbe a témát. Menjenek nyugodtan a sebészetre és kérdezzenek. Ne a játszótéren tájékozódjanak, és persze mérjék fel, mi a legjobb a gyereknek. És ha kell, a műtéttől se ijedjenek meg. Véleményem szerint jobb ezen még viszonylag kisgyerekként túlesni. Nekünk szülőknek nagyobb trauma ez, mint a másfél éves totyogóknak.  Persze én is bízom benne, nem kell műteni a kisfiamat, és a következő 4 hónap kitartó munkája meghozza a várt eredményt. De ha nem, akkor tudom, ezen sajnos a kisfiúk 90%-a átesik, és nem fog neki jobban fájni, mint egy szúnyogcsípés, köszönhetően a mai jól felszerelt egészségügynek és azoknak az orvosoknak, akik olyan lelkesen, gyerekek iránti szeretettel végzik a munkájukat, mint Dr. Kiss Margit.

A kép forrása: photolyrical.bigfolioblog.com

Címkék:      

Hozzászólások