Lexi & Magazine

Szellem

A szépség nevében: „zsiráfnyak”

A népcsoport rendkívül zárt közösségben él. Alig ezren vannak, mégis évről évre rengetegen látogatnak el titokzatos „birodalmukba”, aminek meg is van az ára. Az itt élő „zsiráfnyakú asszonyok” nagy látványosságnak örvendenek, ezért aki látni akarja őket, annak busás összeget kell fizetnie, hogy ellátogasson a helyre.

Vajon miért hordanak a nők nyakspirált? Ennek a viseletnek számos mítosza van. Az egyik szerint, aki a spirált viseli, az védve van a tigris harapásától. Van olyan legenda, amiben úgy tartják, hogy a nők vonzereje ezáltal csökken, és kezdetben azért tették magukra, hogy a rabszolga-kereskedők ne vigyék el őket. Mégis a legelterjedtebb magyarázat szerint az extra hosszú nyak a szépség és a gazdagság szimbóluma, ezáltal a viselője sokkal jobb férjet tud magának szerezni.

Az első fémkarikát még a pubertás kor elérése előtt helyezik fel a lánygyermekekre. Az első spirál feltevését gyakran nagy ünnepség követi, majd évről évre növekszik a felhelyezett karikák száma. Mire elérik a felnőtt kort, a karikák súlya 4-5 kg-ot nyom. A zsiráfnyaknak van egy másik elnevezése is, ez nem más, mint a hattyúnyak. Ugyanis a rézspirál 45 fokban lefelé hajlítja a viselője bordáját – így olyan, mint egy csodaszép hattyú.

Egy ott élő karen nő elmesélte, hogy a fémspirál feltevése ősi hagyományokra nyúlik vissza. E szerint a teliholdkor született nők kapnak nyakspirált öt-hat éves korukban. Ám napjainkban ma már ettől függetlenül is felrakatják a szülők gyermekük nyakára az ékszert. A nyaktekercs felhelyezését követően többször cserélik és tisztítják, amely során a nő/lány alapos fürdésben, masszázsban részesül. Ez egy hosszadalmas és összetett intim rituálé, amelyben a férfiak nem vehetnek részt. 

Joggal merül fel a kérdés, hogy okoz-e fizikális fájdalmat a fémspirál viselése. Ahány kutatót kérdezünk meg, annyiféle válasz van ezzel kapcsolatban. Van, aki szerint a rendkívül nehéz karikák lenyomják a kulcscsontot és a felső bordákat, amelynek hatására a kulcscsont is a hosszú nyak részének tűnik. Ezt a magyarázatot azzal a törzsi szokással kapcsolják össze, melynek során a házasságtörő nőt a nyakék eltávolításával büntették, mely által a nyakizmai úgy elgyengültek, hogy az eltávolítást követően a nő egész életére az ágyhoz volt kötve.

Akadnak, akik ezt teljesen cáfolják, és csak rémhír keltésének tartják. Egyrészt azt állítják, hogy a rézspirál okozta „torzításnak” semmiféle egészségkárosító következménye nincsen. Ugyanis a levétel után a mozgékony bordák és a lepréselt nyakizmok idővel visszarendeződnek. Másrészt tagadják azokat a híreszteléseket is, melyek szerint a levétel büntetést jelent.

Mi az igazság? Azt nem tudhatjuk, de bármi is legyen, az biztos, hogy e nép számára fontosak a hagyományaik, szokásaik, és ameddig ezzel magukhoz vonzzák a fizető turistákat, a „zsiráfnyakú” nők mindig is létezni fognak.

 

A képek forrása:

www.tumblr.com

www.asiaphotostock.com

www.earthshots.org

 

Címkék:    

Hozzászólások