Lexi & Magazine

Szellem

Újabb szeretet-láncreakció – A „felfüggesztett kávé” esete

Azt gondoljuk, minden el van veszve, az ember pusztítja önmagát, a környezetét, és ki tudja, hová vezet mindez?! Lehet, hogy sok minden nem került (még) a helyére, de az emberből korántsem veszett ki – úgy fest – a legemberibb érzés: a szeretet. Ráadásul nemcsak családtagjaink és barátaink iránt táplálunk szeretetet, ismeretlen emberekért is képesek vagyunk tenni. Nemrégiben mi, magyarok is bebizonyítottuk ezt március 15-én: hihetetlenül segítőkészek voltak egymással az emberek a lezúdult hó okozta vészhelyzetben. Idegen segített idegennek, befogadta a lakásába, ételét s italát megosztotta a másikkal. Olyan volt ez, mint valami szeretet-láncreakció. Örömmel tapasztalom, hogy az eset nem egyedülálló – persze, a fősodratú média erről nem nagyon számol be, mert érdekesebb tragédiákat sugározni, mintsem példaértékű pillanatokat. Szerencsére azonban az információk terjednek az interneten, így nem kell hozzá fekete doboz, hogy eljusson hozzánk a jó hír: nem szűnik meg az emberben a szeretet és a szándék, hogy segítsen a másikon!

A minap megkérdezte tőlem egy kedves ismerősöm, tudom-e, mi az a „felfüggesztett kávé”? Értetlenül néztem rá, majd megvontam a vállam, és mondtam, hogy fogalmam sincs – még tippem sem volt, olyan furcsán hangzott ez a két szó egymás mellett. Aztán egy fél nappal később a világhálón barangolva botlottam bele a válaszba.

A „felfüggesztett kávé” egy újabb bizonyítéka annak, milyen nagyszerű tud lenni az ember, ha akar. Elindult egy újabb szeretetlavina. Néhány napja külföldről (Olaszországból) kis hazánkba is eljutott egy szívet melengető gesztus, melynek lényege, hogy az emberek a kávézókban előre kifizetnek saját kávéadagjuk mellé egy másikat – vagy többet netán –, azért a nemes célért, hogy olyanok is ihassanak egy jóféle, finom forró italt, akik egyébként nem tehetik meg. A kezdeményezés zseniális, s a következőképpen működik: valamelyik kávéházban rendelünk több adag kávét, de nem fogyasztjuk el mindet. Például kikérünk magunknak egyet, de mellé még rendelünk két „felfüggesztettet”, s a háromból csak az egyiket visszük vagy kortyoljuk el. S hogy mi lesz a maradék kettővel? Nos, előfordul, hogy ugyanazon kávézóba – ahol mi jártunk, s ott hagytunk két kifizetett kávét –, betér egy hajléktalan, s megkérdezi a pultost, akad-e felfüggesztett kávé. Ha éppen van, már fogyaszthatja is, hiszen egy ismeretlen tulajdonképpen meghívta őt.

A kezdeményezésről itt többet is megtudhatsz. Az ötlet külföldről indult, s eredetileg kávéval kezdődött a jótékonykodás, azonban ajándékozhatsz szendvicset, sütit, lángost – amit csak szeretnél. Büszke vagyok embertársaimra, hogy ilyen nemes gesztusokra is képesek, s természetesen csatlakozom a libabőrt okozó láncreakcióhoz, mert adni valóban jó – és milyen hálával fogadja majd azt a kávét vagy élelmet az a valaki, aki ajándékba kapja!

 

A kép forrása: www.examiner.com

 

Címkék:        

Hozzászólások