Lexi & Magazine

Szellem

Feleség leszel: ha tetszik, ha nem!

India, Dél-Ázsia vagy épp Afrika egyes területeire tévedve szembesülünk azzal, hogy a szerelem és a házasság fogalma mást és mást jelent. A legtöbb kultúrában a romantika, szerelem elengedhetetlen szereplői a házasságnak.  Viszont ezekben az országokban a házasság intézménye nem a szabad választásról, hanem a belekényszerítésről szól. Évente több ezer lányt kényszerítenek házasságba szüleik már igen fiatalon.

A gyermekházasság intézménye hosszú évszázadok óta létezik. Okai között leginkább a nemek közötti egyenlőtlenség, a szegénység és bizonyos társadalmi tradíciók állnak. Előfordul, hogy a nélkülöző családok azért adják férjhez lányaikat, hogy ezzel is csökkentsék az eltartandó gyermekek számát. Nem beszélve arról, hogy egyes kultúrákban a férj által a menyasszonyért a családnak fizetett juttatás is komoly ráhatással bír. Éppen ezért a legtöbbször a szülők által „elrendezett” házasságokba vagy a partner kiválasztásába a kislányoknak beleszólásuk sincsen.

A korai házasságokat befolyásolja az a fajta társadalmi nyomás és tradíció, amely jellemző az adott országra. Számos közösség kifejezetten szükségesnek tartja a pubertáskor előtti házasságot. Sőt a lányok házasságon kívül történő esetleges teherbeesésétől és a családra emiatt kivetítődő megvetéstől való félelem szintén komoly hajtóerő a minél korábbi frigy nyélbeütésére.

A gyermekházasság vonatkozik lányokra és a fiúkra egyaránt, de a gyakorlatban mégis lényegesen többször érinti a fiatal lányokat.  Már 12-13 évesen feleségként élik mindennapjaikat megfosztva a tanulási lehetőségektől, az egészségüktől és hosszú távú terveiktől. A legtöbb esetben gyermekkorukban mindent megadnak nekik a szüleik, amire csak vágynak. A végső, legfontosabb sorskérdésben azonban a megkérdezésük nélkül döntenek. Nekik is vannak álmaik, terveik, de ezek megvalósulatlanok maradnak.

Egy bangladesi kislány 14 éves korában házasodott és költözött össze 19 éves férjével. Élete gyökeresen megváltozott, gondtalan gyermekkora véget ért: „Mi most a feladatom az esküvő után? Mosogatni, felsöpörni, mosni és főzni. Négy hónapos terhes vagyok, és nagyon fáradt. Nemrég még gyerek voltam, most meg én várok gyereket. Persze hogy ijesztő."

Vannak olyan országok, ahol felismerték a korai házassággal járó veszélyeket, de a törvényi szabályozás és társadalmi összefogás hiányában, még rengeteg gyermek van, akiknek szülei épp párt keresnek.

A házasság, párválasztás kérdését a különböző kultúrák eltérő módon ítélik meg világszerte. Ahol a szabad akarat összekapcsolódik a romantikával, a megfelelő társ megtalálása sokszor nehézségekbe ütközik, de ha ez mégis bekövetkezik, a döntés a pár kezében van. Az előre elrendezett házasságoknál a probléma megoldását a szülők különböző okok miatt inkább magukra vállalják.  Ők úgy vélik, hogy azokban a kultúrákban, ahol az emberek között a házasság kezdete előtt bontakozik ki a szerelem, az nem vezet jóra. Viszont, ha házasság megelőzi a szerelmet, melyet a gyerekeknek saját módjuk szerint kell valóra váltaniuk, akkor sokkal sikeresebb útja lehet az ifjú párnak. Ez viszont csak évek múlva derül ki. Ami biztos, hogy a sorsukat nem kerülhetik el ezek a gyermekek. Férjhez adják őket, ha tetszik nekik, ha nem!

A képek forrása: funaone.blogspot.com;  newshopper.sulekha.com;  thetravelphotographer.blogspot.com

Címkék:        

Hozzászólások