Lexi & Magazine

Szellem

A tízparancsolat és napjaink

Követheted bármely vallást, sőt, még az is lehet, hogy filozófiákon kívüli, sajátos hitrendszered van, netán csak önmagadban hiszel, istenségben, felsőbb erőben nem. Bárhogyan is gondolkodj, bizony a világnézetek között így is, úgy is találhatunk összefüggéseket: hiszen hasonló elveket kommunikálnak tulajdonképpen, csak éppen más-más módszerekkel.

Légy bármennyire nyitott, szabadelvű, ha hibákat követsz el, előbb-utóbb rájössz, hogy ezek valamilyen formában visszaszállnak rád. Léteznek bizonyos szabályok az életben is, melyeket ha betartunk, minden bizonnyal tiszta lelkiismerettel, bonyodalmak nélkül haladhatunk céljaink felé.

Ha a kereszténység elgondolásait vesszük alapul, a tízparancsolat  remekül megfogalmazza a helyes életvezetés alapjait. Nem szükséges ahhoz istenhívőnek lennünk, hogy az ott olvasottak fontosságát betartsuk. A tíz pontból három kivételével – melyek szorosan Istenhez és a kereszténységhez kötődnek – ildomos mindegyiken elgondolkozni, ugyanis bármely filozófiára ráhúzhatók. Akkor is, ha példának okáért buddhista vagy más istenségekben hiszel, netán a felsőbb erőre univerzumként tekintesz – a szabályok mindenképp vonatkoznak rád. Be nem tartásuk következményekkel jár, karmaszerűen, vagyis azt kapod vissza, amit adsz, s amit adsz, az bumerángként visszarepül hozzád.

 

 

A tízparancsolat egyes pontjai napjainkban – törvények, melyek mindenkire érvényesek

IV. Atyádat és Anyádat tiszteld!

Mondja Isten parancsolatainak negyedik pontja. Alapvetőnek kell lennie, hogy tisztelettel viseltetünk szüleink iránt, hiszen nekik köszönjük a nagy ajándékot, az életet. És mikor talán úgy érezzük, senkire nem számíthatunk, rájövünk, hogy rájuk mindig! Szélsőséges esetekben persze hibázhatnak a szülők is, de tudnunk kell nekik megbocsátani.

V. Ne ölj!

Ezt magyaráznunk sem kell! Minden élet szent, nem csak az emberé, az állatoké és minden más élőlényé!

VI. Ne paráználkodj!

A szexualitás ma már nem olyan szigorú szabályok szerint működik, mint annak idején. Az emberek jobban elengedik magukat ugyanis, de ha kicsit a mélyére tekintünk, ez a parancsolat is érvényes tulajdonképpen mindenkire. Az intimitás a szerelemben kap értelmet igazán – vagy legalábbis érzelmekkel. Sok ember híve manapság az egyéjszakás kalandoknak, de hosszú távon az ilyen laza életvitel is megviselheti a lelket. Valahol a lelke mélyén mindenki szeretetre, megbecsülésre vágyik, és csupán testiség által nem fogja kivívni azt, a tiszteletet pedig pláne nem… Így ha nem is a pontos keresztény elvek szerint, de valamilyen szinten azért nem árt átültetünk életünkbe ezt a „szabályt” is, vagy legalább mérlegelnünk, ki az, akit közel engedünk magunkhoz…

VII. Ne lopj!

Szintén evidens pont ez, hiszen tisztelnünk kell másnak a munkáját, s fontos, hogy becsületesen éljünk.

VIII. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

A legtöbb ember tévesen ítéli meg a hazugság fogalmát, mivel ha hazudik, azt hiszi, másnak hazudik, de a hamis szavakkal valójában egyvalakit csap be – önmagát. Emellett fontos, hogy tiszteletben tartsuk embertársainkat, és ne mondjunk, tegyünk vagy kívánjunk nekik olyat, amit önmagunknak sem kívánnánk… A becsületesség és a tisztelet tehát a nyolcas pontnál is kiemelt szerepet játszik.

 

IX. és X. pont: Felebarátod házastársát ne kívánd!  Mások tulajdonát ne kívánd!

Magam ezt a két pontot összevonnám, s leginkább az emberi kapcsolatokra vetíteném ki. Olykor ugyanis kialakulhatnak az életben szerelmi háromszögek, szexuális kísértések, de komolyabb érzelmi viszonyok is, amelyekből nem biztos, hogy van kiút, és valamelyik fél bizony pórul jár… Léteznek talán kivételek, mikor két embert már nem köt össze semmi más, csak a megszokás, és ilyen esetben könnyen „belerondíthat” a történetbe egy harmadik. S van talán, mikor így a helyes, talán van, mikor két embernek már tényleg nem szabad együtt lennie… Viszont jól megfontolandó, valóban jó-e nekünk, ha másodlagos szerepet töltünk be egy viszonyban – akármilyen szép jövővel is kecsegtetne minket a fantáziánk a foglalt és imádott féllel kapcsolatban. Ha hitegetésen érnénk magunkat, ez esetben – tettek nélkül – rájövünk, hogy jobb, ha távol tartjuk magunkat az ilyen helyzetektől, és bizony tényleg igaz az elgondolás: jobb, ha elengedjük rajongásunk tárgyát, és keresünk inkább olyasvalakit, akitől zöld jelzést kapunk, és aki teljes mértékben megbecsül bennünket, hús-vér ember, akire bárhol, bármikor számíthatunk.

 Az első három pont, miszerint „Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!”, „Isten nevét hiába szádra ne vedd!”, „Az Úr napját szenteld meg!”  szorosan a keresztény valláshoz köthető, így cikkünkben ezekre nem tértünk ki részletesen. A többi pont viszont bármilyen filozófiát követő személynek fontos életvezetési tanácsot jelenthet, hiszen szabadok vagyunk, mehetünk a szívünk után, de mindig figyelembe kell vennünk, hogyan viseltetünk mások iránt, a korrektség, a tisztelet és becsület – mások és magunk iránt is – fontos részét kell hogy képezze életünknek. Ha pedig ezeket a törvényeket betartjuk – kövessük bármely vallást is –, olyan rossz dolgok talán nem érhetnek minket az életben…

 A képek forrása: saznanie.newage.bg ; unleashthegoddess.wordpress.com

Címkék:        

Hozzászólások