Lexi & Magazine

Szellem

Déjá vu

A francia eredetű déjá vu (ejtsd:dézsá vű), jelentése "már látott", "mintha már megtörtént volna", egy rendkívül érdekes jelenség, illúzió vagy érzés, amit az emberek kb. 75%-a már átélt életében. 1980-ig a paranormális jelenségek közé sorolták, mivel szinte képtelenség volt kutatással bebizonyítani létét. A mai napig nem tudják konkrétan megmondani, mit is takar az egyszerűen csak déjá vunek nevezett érzés. Valójában eléggé összetett a kérdés, ezért rengeteg elképzelés született már magyarázatként.

Talán a legegyszerűbb és "földhözragadtabb" elképzelés, miszerint a déjá vu csak annyit tesz, hogy a két szemünk nem egyszerre küldi a jeleket, információkat az agynak, éppen ezért az akár 1 másodperccel előbb küldött információt is emlékként tárolja az agy, tehát lehetséges az egy pillanattal később érkező információ "már megtörtént" titulusba helyezése.

Érdekesség viszont, hogy egyes kutatások szerint a vakok is átélhetnek emlékezeti csalódást, ami azt jelezhetné, hogy mégsem a fenti folyamat okozza a déjá vu érzést, hanem valami más.

Más lélekkutatók úgy vélik, a déjá vu egy úgynevezett iránymutatás, hogy nem véletlenül kerülünk bele újra egy adott helyzetbe, érzésbe, kontextusba, dolgunk van vele, nem éltük át megfelelően, vagy csak át kellene értelmeznünk valamit, ebből kifolyólag emlékezetünk nem dolgozta fel kellően az információt. Ebben az esetben valószínűnek látszik, a megélt esemény előhozza múltbeli emlékfoszlányainkat a tudatalattinkból. Ellenben általában egy másik emlékkel sem hozható kapcsolatba.

A további elképzelések a jövőbe látásról, a jövő egy szeletének előrelátásáról... elég homályosak még.

A déjá vu jelensége sokkal összetettebb, mint azt gondolnánk. A kifejezést is gyakran helytelenül használják, kevesen tudják hányféle déjá vu létezik. A déjá entendu: "már hallott"; déjá senti: "már szagolt"; déjá lu: "már olvasott"; déjá vécu: "már átélt". Ez utóbbit gyakran keverik a déjá vu érzésével, amely inkább a már látott, átélt élményeket jelenti, a deja vecut pedig a minden apró darabkájában átélt eseményekre alkalmazzák.

 A kép forrása: obviousmag.org

Címkék:    

Hozzászólások