Lexi & Magazine

Szellem

Élvezzük a gyermekkort vagy mégsem?!

Munka után hazafelé mindennap egy játszótér előtt megyek el, ahol zsibongó gyerekek töltik meg a teret élettel. Mellettük a szülők beszélgetnek életükről, gyerekeikről és a mindennapokról. Kissé arrébb alig 10-13 évesek lányok, fiúk cseverésznek a közös nagy piálásokról, bulikról és arról, hogy éppen ki kivel kavar. Belegondoltam, hogy mi vár a pici játszó gyerekekre. Ők is ilyenek lesznek, vagy a szülőknek lesz elég erejük ezektől megóvni őket addig, ameddig csak lehet?

Hatalmas szakadék van a generációk között. Amikor én voltam kiskamasz, én még élveztem az igazi, felhőtlen, tudattalan gyerekkort. Ők már nemcsak hogy nem akarnak, de el is felejtettek játszani.

A világ nagyon sokat változott pár év alatt. A fogyasztói társadalom bekebelezi a gyermekeket, fiatalokat. Nem beszélve arról, hogy a mai gyerekek hozzáállása a játékhoz  igen eltorzult. Ennek több oka is lehet. Az egyik oka, hogy a mai gyermekek előbb serdülnek, előbb lesznek kiskamaszok, mint  gondolnánk. Ma már az iskolások nagy része az órákat végigülve, különórákra, korrepetálásra, edzésre megy. Hasonló tevékenységet folytatnak, mint szüleik. Otthon meg várja őket a leckeírás, a vacsora, fürdés, és mire ágyba kerülnek, teljesen, kimerülnek. Ez már nem a szabadságról, a választásról, a játékról szól. Kötelezettségeik vannak, amelyeket be kell tartaniuk, és végre kell hajtaniuk. Ez nemcsak az iskolában van így. Már óvodában is járnak különböző különórákra. Ez felelősséget és odafigyelést igényel tőlük, amire még nem biztos, hogy készen állnak. Teljesen átalakul az életritmusuk. Nem azt várják már el tőlük, hogy játszva tanuljanak, hanem hogy tegyenek eleget korai kötelezettségeiknek. A játék ideje lerövidül, pedig az lenne a legfontosabb gyermekkorban.

A másik potenciális ok társadalmi és gazdasági tényezőkkel magyarázható. A fogyasztói igények átalakulásával megváltoztak bizonyos dolgok. A játékiparnak milliárdos bevétele van a gyerekekből. A szülők tömegével veszik a játékokat, ezek csak gyűlnek-gyűlnek, és idővel elértéktelenednek, mert a kicsik mindig újat és újat akarnak. A hagyományos értelemben vett játékok, amelyek fejlesztik a gyermeket, teret veszítettek.  Egyesek már “gyerekesnek” tartják a régi idők játékait, nem szeretnek babázni, autózni, ők is haladnak a korral, és új tevékenység után néznek. A lányokat már csak az aktuális divat foglalkoztatja, a fiúk nagy részét pedig a számítógépes és videójátékok sokasága köti le.

 8-10 évesen már mobiltelefon kell, de nem ám valami ócska, a legszuperebb, legmenőbb, mert ez a trend. Az is lényeges, hogy legyen tableted, vagy iPaded. Fontos a márkás ruha, a kiegészítő, mert ezek nélkül már az általános iskolában sem lehet mutatkozni anélkül, hogy ki ne közösítsenek. Kasztok vannak már az óvodában, kisiskolában, és jaj annak a gyermeknek, aki nem tud lépés tartani a 21. század fejlődésével. Hát itt tartunk. Lassan már játszóterekre sem lesz szükség, mert a gyerekek elfelejtik, milyen valójában az igazi, boldog gyermekkor.

 A képek forrása:www.ehow.com www.bubblews.comwww.theaustralian.com.au

 

Címkék:      

Hozzászólások