Lexi & Magazine

Szellem

„Ha a helyedben lennék”

Vannak közös tulajdonságaink, de nem mindenki ugyanolyan, nem minden létezőnek ugyanarra van szüksége. Emellett akad, akinek több idő kell a kibontakozásra, esetleg több tapasztalat. A társadalom bélyegeket ragaszt ránk, melyeknek vagy próbálsz megfelelni, vagy próbálod őket letépni magadról – mindkettő fárasztja a lelket. Magadra hallgass! Te vagy a legjobb tanácsadód.

Manapság az emberek többségét 2 dolog érdekli, ha kérdést tesz fel veled kapcsolatban: milyen a munkád (vagy egyáltalán, hogy van-e), és hogy hogyan éled meg a magánéleted. Ha e területek közül bármelyikben hiányt szenvedsz, akkor máris kapsz egy bélyeget, hiszen nem azon az úton jársz, melyhez a társadalom foggal-körömmel ragaszkodik. „Ha a helyedben lennék, kimennék külföldre, ha a helyedben lennék, ezt másképp csinálnám”. Soha senki nincs azonban a másik helyében, sosem tudhatjuk, mi játszódik le abban, akinek „osztjuk az észt”, nem tudhatjuk, hogyan fejlődik a lelkülete, milyen irányba, milyen célokkal. Így még, ha a jóindulat is vezérel minket, inkább kerüljük az efféle mondatokat, és próbáljunk ráhangolódni az illető személyiségére, kívülről nézve – mivel ő nem mi vagyunk.

Sosem tudhatjuk, hogy a másik embernek milyen problémákkal kell megküzdenie, vagy éppen milyen álarcot visel csak azért, hogy ne tudják megsérteni a lelkét. Mivel teljes képünk nem lehet mások életéről – legfeljebb saját elképzelésünk, sejtéseink –, ne mondjunk olyat, mit tennénk a helyében. Sugallani, tanácsot adni, véleményt elmondani lehet persze, de a „ha a helyedben lennék, ezt tenném” egy igen kemény kritika, melynek nem is biztos, hogy van létjogosultsága, így ha segíteni próbálnánk valakinek, próbáljunk az ő fejével gondolkodni, kibújni magunkból, mert amire nekünk szükségünk van, korántsem biztos, hogy arra van szüksége a másiknak is…

 

A képek forrása: www.buncee.com ; 4szoba.hu ; abundanttruth.wordpress.com

Címkék:      

Hozzászólások