Lexi & Magazine

Szellem

A sors kit hova vezet? III. rész – Te vagy a magad sorsa

Mik ezek a határok? Leegyszerűsítve például: ha nem tudsz nagyon gyorsan és nagyon jól futni, akkor nem valószínű, hogy olimpikon válhat belőled. De ettől függetlenül még elmehetsz naponta vagy hétvégeken szórakozásból edzeni, netán egy sportkörbe is beiratkozhatsz, sőt, ha elég gyors vagy, és nagyon megerőlteted magad, akkor esetleg kisebb versenyekre is eljuthatsz – de ne áltasd magad olimpiai részvétellel.

Vagy mégis? Emlékezzünk az afrikai úszóra pár éve, aki alig tudta végigúszni a távot. Saját országában ő volt a legjobb. Tulajdonképpen mégis bejutott az olimpiára. Igaz, hogy díjat nem nyert, de mégis ő volt a legnépszerűbb. Jusson eszedbe, hogy a saját olimpiádat neked kell megnyerned, és ez nem feltétlen azonos kategóriájú a felgyorsult olimpiákkal.

Ugyanez a fenti példa érvényes a fizikai mellett a lelki tulajdonságokra és képességekre is, vagyis ha valaki türelmetlen típus, akkor első ránézésre lehet, hogy nem feltétlen neki kellene babot válogatnia, vagy sírós gyerekekre vigyáznia, esetleg olyan helyen dolgozni, ahol nagy részletességgel szükséges végigellenőriznie mindent. Vagy talán mégis? A türelem gyakorlása esetleg tényleg neki szól? Hiszen ide a földi gyakorlóterepünkre csak azért jövünk, hogy ezen hibáinkat, melyek nem hibák, csak talán kiegészíteni- vagy fejlesztenivalók, kijavítsuk, csiszoljuk, és jó irányba alakítsuk magunkon. Így, ha valaki türelmetlen típus, akkor igenis ajánlott keresnie olyan foglalatosságokat, melyek a türelem gyakorlásával kapcsolatosak, és mégis egybe vannak kötve kedvenc dolgaival, szeretett tevékenységeivel.

Tegyük fel, hogy valaki szereti a krimiket. Ilyenkor jobb, ha nem filmen nézi meg, aminél két óra alatt megtudja a megoldást, hanem könyvben olvassa. Tovább tart, és türelmesen ki kell betűznie a könyv minden oldalát, hogy megtudja, mi a megoldás. Így a türelmén máris fejlesztett, az olvasással. Az olvasás a belső képzeletvilágot is megnyitja, hiszen rááll a szerző frekvenciájára. Ilyen esetben javallott olyan könyveket is olvasni, amelyek lélekemelőek – így könnyebb dolga lesz az életben a problémák megoldása során.

Ha felfedezünk magunkon valami lelki hiányosságot, mely másnál nincs meg, és ő valamiben mégis jobb, akkor vegyünk példát róla. Például előzékeny és segítőkész. Ha ebben mi esetleg nem vagyunk olyan erősek, akkor ezen lehet dolgozni, hogy fejlesszük magunkat benne. Tulajdonképpen ennyi az egész dolgunk itt a Földön, lelkünk és képességeink fejlesztése a hétköznapi „ugródeszkák” és „futóleckék” megtételével. Persze mellé jönnek földi racionális nehezítő események, melyek ezen csodálatos lelki fejlődésünket izgalmasabbá teszik. Ez így van rendjén.

Van itt még valami. Csak a saját életünket éljük. Ez nem azt jelenti, hogy senkivel nem foglalkozunk, hanem azt, hogy mindenkinek van életfeladata az élete forgatókönyvében, és arra kell koncentrálnia miközben éli magán- és társadalmi életét. Példaként: ha az egyik embernek az a dolga, hogy írjon, akkor nem biztos, hogy fotósnak kellene állnia. Természetesen még bármi más területen is lehet jó, de ha valahol, mint e példánál a fotózásban nincs dolga, akkor érdemes kihagyni a fotózást, vagy legfeljebb amatőr, hobbi szinten megtartani.

Amikor valakik szeretnének rábeszélni egy másik embert egy hobbira vagy egy munkára, lehet, hogy azért teszik, mert ők maguk nem félnek megtenni, és remélik, más legalább meg meri tenni majd. Ha a rábeszélt fél belül úgy érzi, hogy máshol van dolga, és ebben hétköznapi tevékenységei is bizonyságot adnak, akkor nem szabad megtenni a más által erőltetett dolgot, csak azért, hogy más életét éljük, más hobbiját, munkáját átvegyük. Mennyi ilyen esetet látunk, hogy például a szülők a gyerekeiknek szeretnék szánni csupán jóindulatból azt a szakmát vagy hobbit, melyet ők annak idején nem végezhettek el. Vagy valakit rávettek, menjen be a hideg vízbe, mert „úgysem mer”. De hiszen ők sem mennek bele...

Mindenkinek van egy élet-forgatókönyve. Aszerint érdemes élni. Nagy valószínűséggel abban tud a legtöbbet nyújtani magának és a világnak. Abból tud maximumot kihozni tehetségével, hozzáállásával. Rómeó nem játszhatja el Júlia szerepét, sem fordítva. Mindenkinek megvan a dolga, hogy mit is tegyen itt, a Földön. Eszerint élünk mi is. Érdemes felfedezni, mi is az igazi dolgunk mind a munkában, mind a családi életben, mind a lelki önmegismerés szempontjából. Majd ezen felismerések után csak eszerint élni. Senki más ne tudjon befolyásolni! A jó tanácsokat érdemes azonban megfogadni, de legalább meghallgatni és végiggondolni.

Mottó: Életünk vonatára, ha felülünk, gyorsan oda visz, ahova szeretnénk. De ehhez a mi életünk vonatán kell ülnünk, és nem a másén. Ha nekünk a Balatonnál van dolgunk, akkor Budapestről a déli vagy északi partra haladó vonatra üljünk, és ne a Debrecen felé tartó gyorsra... Különben túl soká fog tartani az út, s az más útja lesz. Nem a miénk.

A mi utunk bennünk van, és mindig érezzük, amikor jó felé haladunk.

 

A kép forrása: www.flickr.com

Hozzászólások