Lexi & Magazine

Szellem

Bepillantás a székelyek ruhatárába

Ezek mellett a juhbőr is szerepet kapott. Minden egyes ruhadarab magán viselte az adott falu, tájegység jegyeit, így egyfajta sajátos címerként is szolgált. Ezek a viseletek alkalmazkodtak az időjárási viszontagságokhoz, illetve volt külön ünneplő is, amelyet becsben tartottak és gondosan óvtak. A nők esetében a színek használata és a frizura is szimbólum volt. A fiatal lányok élénkpiros-fekete csíkozású vagy fehér szoknyát hordtak, mellénnyel, fehér blúzzal és köténnyel, hajukat pedig 2 copfba fonva viselték. Az éltesebb asszonyok ruhatára már egy árnyalattal sötétebb darabokat tartalmazott, sötétebb piros szoknya, mellény, blúz és fekete kötény. Hajukat már kontyban hordták s kendővel kötötték be. A nagymama korosztályú nők színvilága a fekete volt. Persze mindezekhez dukált a csizma, a serdülő lányoké piros volt, később pedig fekete. A mellények és a kötények mind-mind gyönyörű, aprólékos kézimunkáról tettek tanúbizonyságot: mesébe illő díszítéssel és mintákkal cifrázták.

A férfiak ruházata egy fokkal egyszerűbb volt. Ők inget, mellényt, harisnyát, zekét, kalapot és csizmát öltöttek magukra. Az ing lenből, illetve kendervászonból, a harisnya, amely tulajdonképpen a köznyelvben nadrág néven ismeretes, ványolt gyapjúszövetből lett elkészítve. Ezeknek a zsinórozása árulta el a falut, melynek lakója volt a viselő, hiszen csupán ez változott, és falvanként egy csepp kuriózumot kaptak megkülönböztetésképp. Színe pedig a szabad székelyek jelképe volt, s aki nem volt ehhez méltó, az nyilvános megszégyenülésben részesült: leszakították róla.

A székely emberek ruhatára nem pusztán a társadalmi rangot, a faluban betöltött tisztséget, hanem az életkor bizonyos állomását is jelölte: leányoknál a párta (innen is ered a pártában maradt mondásunk), vőlegényeknél a jegykendő, a pántlika, a férjes, családos asszonyok jellegzetessége volt a főkötő, fejkendő.

Néhány kisebb faluban még őrzik ezeket a hagyományokat és ruhákat, azonban mára már inkább csak egy-egy ünnep alkalmával kerülnek elő a ládafiából. Azonban ha Székelyföldre visz az utunk, mindenképpen szánjuk arra is időt, hogy ellátogassunk a Székely Nemzeti Múzeumba, ahol felelevenedik a múlt ezen szegmense is.

 

A kép forrása: hungaria.org

Címkék:  

Hozzászólások