Lexi & Magazine

Szellem

Itt a farsang, áll a bál…

Hiába a keresztény térhódítás, a karnevál, a farsangi mulatozás megmaradt, mint amolyan pogány szokás. A régi szép időkben nem kezdődhettek volna meg Erdélyben a farsangi mulatozások máshol, mint a fonókban, ahol a falu asszonyságának apraja-nagyja összegyűlt. Ha esetleg valaki mégis távolmaradt volna, az bizony pórul járt, hiszen megkeresték, lepedőt dobták rá, szánkóra ültették, s nagy hangoskodás közepette vitték a fonóba. A fonójátékok egészen húshagyó keddig tartottak, és az utolsó nap kész lakodalommal ért fel, hiszen volt terülj-terülj asztalkám, dínomdánom, s hajnalig ropták a táncot. Azt azért mondani sem kell, hogy szerves részei voltak a párválasztó játékok, a fiatal leányok szerelmi jóslása is.

Ha már farsang vagy maszkabál, akkor természetesen maszkos alakoskodások is helyet kaptak. Ez egy tipikus farsangi színjátszás, melyet Marosszéken többféle elnevezéssel is illetnek, mint például farsangolás, muszkurázás, batykózás, bakuszozás. Általában ezek a performanszok játékos, vicces jellegűek, hiszen céljuk a szórakozás, a nevetés. Többnyire az élet főbb mozzanatait veszik górcső alá, melybe nagyon ügyesen van beleszőve a közösség, a falu véleménye. Persze nem maradhatott el a maszkások fizetsége, melyet általában vers formájában hoztak a gazda tudomására: „Adjatok vagy 6 garast, s kolbászt mellé 6 araszt. Egy kis bort a belünkbe s kalácsot a kezünkbe.”

Úgy gondolták, hogy a nagy zajjal, zenebonával és a maszkos alakoskodások által el tudják űzni a telet, s hamarabb köszönt be a tavasz, a jó idő. Székelyföldön nagy hagyománya van a farsangtemetésnek, ahol a tél fizikai, kézzel fogható alakot is öltött magára, még pedig szalmabábu formában. Ennek a szalmaemberkének a rituálé közben csúf vége lesz, hiszen elégetik – vele együtt a telet is. Ez a rituálé többnyire a férfiak játéka volt, akik sirató asszonyoknak öltözve kísérték végig a falun a szalmabábut. A menet élén – mivel temetésről van szó –, a pap halad, kezében egy szilvával, szalagokkal ékesített gereblye. Muzsikusok hada zárja a menetet. Ruhájától megszabadítják a bábut, elégetik, majd záró akkordként mindannyian a kocsmában folytatják a farsangi bált…

 

A kép forrása: erdely.ma

 

Címkék:        

Hozzászólások