Lexi & Magazine

Szellem

Összeesküvés-elmélet vagy valóság?

A közösségi oldalak tele vannak meglepőbbnél meglepőbb írásokkal – némelyik teljesen ellentmond korábbi feltételezéseinknek, tudásunknak. Azt hiszem, nem kell bemutatnom a jelenséget, szinte biztos vagyok benne, hogy Olvasóink is sűrűn belefutnak ilyen jellegű cikkekbe, és elolvassák azokat – mint ahogy egyébként jómagam is. Már csak azért is, mert szeretek elgondolkozni bizonyos témákon, szeretem, ha valamit más szemszögből világítanak meg, mint azelőtt, szeretem azt is, ha valami olyan információ kerülhet a birtokomba, melyet korábban még nem hallottam. És – ugye – miután elolvastunk egy írást, miénk a feladat, hiszünk-e az abban foglaltaknak, vagy sem, vagy esetleg tovább kutatunk, netán próbálunk meggyőződni annak igazáról vagy ellentétéről.

Olykor-olykor hasonló „produktumok” kapcsán szembejön a képernyőn egy-egy negatív vélemény, hogy aki ilyen témájú cikkeket olvas, annak megkérdőjelezhető a realitásérzéke… Álljunk meg egy szóra azonban: aki megnéz egy videót, elolvas egy publikációt, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy 100%-ban egyet is ért a soraival vagy az elhangzottakkal. Elsősorban bizonyára azt jelenti, hogy érdeklődő az illető, nyitott az új információkra, és hajlandó más szemszögből is megvizsgálni egy-egy területet.

A túlzott szkepticizmus hátterében jómagam a televízió káros hatásait is felfedezem. Nem minden szkeptikusra lehet ez igaz – sokan a tudományra esküsznek –, azonban a média így is, úgy is meghatározó. Gondoljunk csak bele, mennyi minden nem megy a tévében, mégis létezik, és fordítva: mennyi minden nem szerepel benne, ami viszont valós… Ezt a gondolatmenetet tekintve, kérdem én, miért ne olvashatnánk „összeesküvés-elméleteket”? (Egyes esetekben talán nem helytálló az idézőjel, de korántsem minden esetben.) Miért baj, ha valaki gondolkodik? Sok ilyen típusú írás eleve jó már csak arra is, hogy elgondolkodtasson, hogy elindítson valamit – valami újat, valami mást, esetleg valami jót. Mindazonáltal, azt gondolom, egymás álláspontját tiszteletben tarthatnánk, és ez mindkét oldalra igaz: a szkeptikus és a nem-szkeptikus táborra is…

 

A kép forrása: www.livescience.com

Címkék:          

Hozzászólások