Lexi & Magazine

Szellem

Tiéd a világ – ha akarod!

Manapság divatosak a pozitív gondolkozásról szóló teóriák, egyre többen hisznek az univerzum „adok-kapok” rendszerében. Az elméletek hasonlóak: ha a pozitív dolgokra fókuszálunk, akkor az életünkben is jó dolgok fognak történni. Nem számít, hogy mennyire hiszünk benne, a lényeg az, hogy érezzük jól magunkat abban a pillanatban, amelyben éppen vagyunk. Rosszul kezdődik a nap? Álljunk meg egy percre, vegyünk nagy levegőt, kapcsoljuk be a kedvenc dalunkat, és gondoljunk arra, hogy ma már csak kellemes dolgok várnak ránk. Ha a gondolatok irányítása nem nekünk való, számtalan más mód is van arra, hogy kijöjjünk a mélypontról.

Ezek közé tartozik a testmozgás, amely köztudottan növeli az agyban a dopaminszintet – többek között ez a hormon okozza a boldogságérzetet. Ha nem szeretünk kimozdulni a meleg lakásból, akkor tegyünk be otthon egy táncos vagy tornavideót, és érezzük jól magunkat! Ráadásul a rendszeres edzéssel a szilveszteri bulira is formába hozhatjuk magunkat. A depresszió elűzésének kitűnő módja, ha valamilyen művészeti tevékenységgel foglaljuk le magunkat – megtalálni a dalunkat, filmünket vagy a könyvünket, majd átadni magunkat az élménynek. Minden élethelyzetre van egy dal, amely kicsit olyan, mintha rólunk szólna – ha már mások is érezték, az azt jelenti, hogy nem vagyunk egyedül. Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik éppen úgy éreznek, gondolkodnak. A filmek és a könyvek segítségével pedig könnyen kiszabadulhatunk a szürke hétköznapokból.

A legtöbb ember, ha bánatos, nem szeret társaságba menni. Pedig az öröm és a boldogság nem fog magától becsöngetni az ajtónkon. Mozduljunk ki a barátainkkal vagy párunkkal, sétáljunk, beszélgessünk a kutyát sétáltató nénivel, vagy mosolyogjunk az eladóra a boltban! Ha mással kedvesek vagyunk, akkor mi is azt kapjuk vissza.

Ha a rosszkedv állandóvá válik, akkor komolyan kell vele foglalkozni, mert a közfelfogástól eltérően a depresszió igen komoly pszichés betegség, amely akár az életünket is veszélyeztetheti. A gyógyszertárban számtalan homeopátiás nyugtató és kedélyjavító terméket találunk, ilyen például a macskagyökér, amelyet feszültségoldásra, alvási nehézségek esetén is ajánlanak. A magnéziumhiány is okozhat feszültséget és levertséget. Ezért fontos, hogy a vitaminok bevitelére – különösen télen – nagyon figyeljünk. Ha ezek a szerek sem válnak be, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert komolyabb probléma húzódhat a háttérben. Ha orvoshoz is fordulunk, ne várjunk mindent a gyógyszerektől, tudatosan próbáljunk kijönni a betegségből! Az élet számtalan csodálatos dolgot tartogat még számunkra, ne hagyjuk, hogy az átmeneti nehézségek megtörjenek bennünket!

 

A képek forrása: 3tags.orglife-for-sale.deviantart.com

 

Címkék: