Lexi & Magazine

Szellem

Az egri strandon található az Év Fája

Az egri strandon található az Év Fája

Egy termálfürdő parkjának közepén áll, s megannyi emléknek, vidámságnak volt tanúja. Idős már ugyan, de mégis egyre csak szebb lesz! Az egri keleti platán az Európai Év Fája!

Tovább
Lányaink védelmében: „Mellvasalás”

Lányaink védelmében: „Mellvasalás”

Egy-egy vallásnak, kultúrának igen nagy jelentősége van. Hatalommal bír. Változást hoz testben és lélekben egyaránt. Maradandó nyomot hagy maga után, melynek következményeit egy életen keresztül hordozza elszenvedője.

Tovább
Játsszunk önmagunkért, egymásért!

Játsszunk önmagunkért, egymásért!

„A jelmezbálban az a legjobb, hogy az ember kibújhatik a saját bőréből, hogy más lehet, tökéletesen más, mint aki a valóságban. (...) Hogy az ember néhány óráig azt játszhatja, hogy megváltozott, elvarázsolták, idegen és ismeretlen lett hirtelen.” (Szabó Magda)

Tovább
A munkanélküliség okozta belső vívódások

A munkanélküliség okozta belső vívódások

Munkalehetőségekben – mint köztudott – jelenleg nem bővelkedik kis hazánk, sokaknak komoly anyagi és lelki problémákat okozva. Mit tehet azonban az, akinek nincs munkája, főleg, ha van határozott elképzelése, valamint ahhoz megfelelő végzettsége és adottsága is? Merjünk kitartani álmaink mellett, vagy hagyjuk, hogy megalkuvásra kényszerítsen minket a rossz gazdasági helyzet?

Tovább
Pár szó a pápákról

Pár szó a pápákról

Joseph Ratzinger, aki XVI. Benedek néven ült Szent Péter trónusán, szokatlan, de a pápaság történetében nem egyedülálló módon lemondott egyházfői méltóságáról. Egyes, főleg nyugat-európai fórumok, Erdő Péter bíborost tartják lehetséges utódjának.

Tovább
Egy darab a testedből, és sorsod megváltozik!

Egy darab a testedből, és sorsod megváltozik!

Különböző vallásoknak, törzsi kultúráknak, tradícióknak, hiedelmeknek jelentős hatása van az egyének, közösségek életére, életmódjára. Vannak olyanok, melyek elavulnak az idő múlásával. Akadnak, melyek egy egész életen át meghatározzák az emberek mindennapjait, de ezzel együtt az is előfordul, hogy valakinek egy életen át hordoznia kell a vallás okozta lelki és fizikális sebeket.

Tovább
A szépség nevében: „zsiráfnyak”

A szépség nevében: „zsiráfnyak”

Létezik egy népcsoport, Thaiföld-Mianmar és Burma területén, a karenek. A belőlük származó törzsi csoport neve pedaung. Az innen származó nők csak úgy vonzzák a turistákat évről évre, helyi látványosságnak számítanak. Hogy miért? Övék a leghosszabb, legszebben díszített nyak. Ők a „zsiráfnyakú asszonyok”.

Tovább
A világháló tragikus áldozatai

A világháló tragikus áldozatai

Az elmúlt hónapokban jó pár tragikus és aggasztó hír járta körbe a világot öngyilkos tinédzserekről, akik az internetes zaklatások miatt vetettek véget életüknek. Visszagondoltam a gyerekkoromra, amikor ugyan még internet nem volt, de azért mi is cikiztük egymást. Az irodalomban is találkozhatunk ezzel: Nemecsek Ernő a többiek nyomására szintén saját bizonyítási vágyának esett áldozatául. Fehér Sára klinikai és mentálhigiénés gyermek szakpszichológussal beszélgettünk a kamaszkori problémákról.

Tovább
Út a belső békéhez

Út a belső békéhez

Hajlamosak vagyunk arra, hogy folyamatosan keressük a kifogásokat és a hibákat, miért nem érezzük jól magunkat: szeretet- és figyelemhiánnyal küzdünk, mert tönkrement a kapcsolatunk – vagy már régóta nincs is –, nem vagyunk megelégedve a munkahelyünkkel, folyton csak vitatkozunk a családtagjainkkal, ingadozó a hangulatunk, nem vagyunk elégedettek. A hasonló negatív élethelyzeteken azonban tudatosan változtathatunk, a gondolat pedig valóban igaz: először magunkban kell megtalálnunk a szeretetet, a békét, és csak utána leszünk képesek igazán másokat is szeretni.

Tovább
Újjászületés dallamokkal – A zeneterápia titka

Újjászületés dallamokkal – A zeneterápia titka

Stílusoktól vagy hangulattól függetlenül, azt hiszem, bátran kijelenthetjük, a muzsika nagy hatással van ránk: egyik pillanatról a másikra képes vidámmá varázsolni, egyszer serkent, máskor elaltat. Hallgathatjuk otthon, kocsiban, utcán sétálva – valamilyen formában szinte mindig velünk lehet. Azt, hogy a zene pozitívan befolyásolja a lelket, érezhető, azonban kutatások is alátámasztják, hogy a zeneterápia működik, ráadásul nemcsak a szellem hálás a dallamokért, hanem a szervezet is!

Tovább