Lexi & Magazine

Szépség / Beauty

Sminktippek harminc felett

Eördögh Alexa sminkmestert kérdeztem arról, hogy szerinte van-e különbség a harminc feletti és a huszonéves nők sminkdivatja között, ő milyen szempontok alapján sminkel. Beszélgettünk a termékekről is, hogy mit érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy tökéletes hatást érjünk el, és még „egészséges” is maradjon bőrünk, szempillánk.

Eördögh Alexa

Eördögh Alexa sminkmester

Lexi: Nemrégen jelent meg az idei év sminktrendje. Véleményed szerint ez mindenkire vonatkozik, vagy inkább a fiatalabb hölgyek részesítik előnyben a gyakorlatban? Van különbség a harminc feletti nők sminktrendjében a huszonévesekéhez képest?

Eördögh Alexa: Én úgy gondolom, hogy bár érdemes naprakész lenni az aktuális trendekről, valljuk be, azért a mindennapjainkban nem igazán követjük őket. Leginkább a jól bevált színeinket, technikákat használjuk, vagy egyszerűen csak feldobunk egy spirált, szájfényt, és már rohanunk is. Mindenkinek egyéni arca, szemformája, stílusa van, ezért sem lehet mindenkit ugyanúgy sminkelni. De hát ebben ez a szép! Nem gondolom, hogy akkora különbséget kell tenni harminc év felett. Egyszerűen csak tudni kell, hogy mi az, amit ki kell emelnünk az arcunkon. Ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy ismerjük saját arcunkat. Például ha valakinek szép nagy szeme van, és a szája vékonyabb, akkor a szemet kell hangsúlyozni. Nyugodtan használjunk színeket, ne féljünk a sötétebb árnyalatoktól sem. A belső szemzugba mindig világos, akár fényes színt, a külső szemrészbe pedig sötétebb színt tegyük, szépen összesatírozva. Így nem kicsinyítjük majd a szemünket. A szájra pedig elég egy világos színű szájfény, ami optikailag nagyít. Már évek óta nagy „divat” a tusvonal használata, – ami kivétel nélkül mindenkinek jól áll! –, de sokan félnek tőle, mert nem könnyű szépen meghúzni. A titok: a gyakorlás!

Lexi: Milyen szempontokat tartasz a legfontosabbnak a termékkiválasztásnál?

E.A.: Én mint sminkmester a „kevesebb több” híve vagyok. Értem ezt arra, hogy inkább legyen csak egy-két professzionális termék, amit használunk, mint sok-sok „gyengébb” termék. Nem mindegy, hogy mit kenünk magunkra! Sajnos a média nagyon meggyőző, és nem mindig a drágább a jobb. Érdemes megnézni az összetételét a termékeknek. Kerüljük a kevés pigmentációval rendelkező szemhéjfestékeket, mert azok nem tartósak. Minél magasabb a pigmenttartalom, annál hosszabban tartó, nem fog összeállni és eltűnni az arcunkról. Vizes bázisú alapozót, szempillaspirált használjunk. Az előbbiek nem tömítik el a pórusainkat, engedik lélegezni a bőrünket, és még hidratálnak is. A vizes bázisú spirál pedig nem nehezül rá a pilláinkra, így nem fogja széttörni, kihullasztani őket.

Lexi: Mit veszel figyelembe, amikor sminkelsz egy hölgyet? Mi alapján választasz neki színeket vagy akár alapozót, pirosítót?

E.A.: Amikor sminkelek, mindig megfigyelem, hogy mi az, ami előnyös, amit mindenképpen ki kell emelni, hangsúlyozni. Persze figyelembe veszem a ruházatát, hajszínét, stílusát. Igyekszem mindig olyan sminket készíteni, ami nem megváltoztatja a hölgyet, hanem még szebbé teszi. Mert minden nő szép, csak hajlamosak vagyunk kicsit „ellustulni”, pedig akár egy jól eltalált pirosító szín, egy csodaszép rúzs máris felhívja ránk a figyelmet.

Smink harminc felett

 

A képek forrásai: Banka Péter, Eördögh Alexa

Címkék:      

Hozzászólások