Lexi & Magazine

Szépség / Beauty

Vágyjuk a szépséget!

Egy szép tavaszi délelőtt egy kellemes helyen, a Symbolban (www.symbolbudapest.hu) gyűlt össze a sajtó főként gyengébbik neme, hogy a szépségről beszélgessünk és megismerhessük a Nagy szépségteszt eredményeit. Mindezt egy kerekasztal-beszélgetés keretében értékelte Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, Dr. László Zsolt plasztikai sebész és Görög Zita modell-műsorvezető, a beszélgetést Takács Nóra szépségszakértő, a „Hogyan legyek jó nő” háziasszonya moderálta.

A szakértőkből álló csapat több dologban is egyetértett. Például abban, hogy a harmónia, kisugárzás, belülről áradó lelki egyensúly sokkal fontosabb tényező, mint az, hogy valaki mennyire arányos, milyen a haja, szeme színe vagy mekkora a melle.

Görög Zita szerint a szépség nem segít egy nőnek a mindennapokban. Nem a szépség a fontos, hanem az, ami belül van és az, hogy mennyire fogadod el magad, mennyire vagy összhangban saját magaddal, az énképeddel. A modell szerint az elfogadás a fontos, az, hogy mindenkit fogadjunk el olyannak, amilyen. „Ahogy öregszem, egyre boldogabb vagyok, mert egyre jobban megismerem önmagam” – tette hozzá Zita.

Dr. László Zsolt szerint az teljesen normális és elfogadott, hogy a nők az evolúció során mindig is sokkal többet foglalkoztak a külsejükkel, mint a férfiak. Ez azért van, mert mindig is a férfiaknak akartak megfelelni elsősorban. Érdekes, hogy míg Európában mellnagyobbító műtéteket végeznek, addig Brazíliában a mellkisebbítő műtétek száma jelentős. Mára az életünk természetes részévé vált a plasztikai beavatkozás. Az viszont természetellenes és érthetetlen, ha egy nő hatalmas kebleket akar, és plasztikafüggővé válik. Az esetek többségében ilyenkor testképzavar áll fenn. A mellméret egyfajta státuszszimbólumként működik a nők esetében, a férfiaknál ezt a dolgot a minél nagyobb autó jelképezi – mesélte a plasztikai sebész.

A felmérésből az az érdekes eredmény is kiderült, hogy a kor előrehaladtával a nőknek egyre kevésbé fontos a szépség, ugyanis a nők 2/3-a inkább okos akar lenni, mint szép.

Az eszmecsere végső konszenzusa egy kissé szomorú tény lett: rohanó világunkban – amikor egy szülő 7-14 percet tölt naponta a gyermekével! – csak a szépség idealizált világa marad nekünk. Ez pedig egy olyan fajta torzulást idéz elő – főként a fiatalokban –, amivel ezt a társadalmi problémát akarják kompenzálni. Minden olyan bizonytalan körülöttünk, szinte a szépség az egyetlen, ami látványos, elérhető, megtartható – magyarázta Dr. Almási Kitti.

Befejezésként pedig mind a négy szakértő elismerte, hogy ez a felmérés és az ehhez hasonló felmérések általában nem a valóságot tükrözik, hanem a vágyainkat.

Fotók forrása: Bender Krisztina

Címkék:          

Hozzászólások