Lexi & Magazine

Életmód / Teszteltük

Bio kontra kemikália – Szódabikarbóna, te, csodaszer!

Szódabikarbóna. Amikor korábban hallottam ezt a szót, többnyire apró konyhai trükkök jutottak eszembe, netán maga a tény, hogy jót tesz gyomorsavtúltengés esetén, de sosem használtam, és nem is tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, ha szembetalálkoztam vele a fűszeres dobozkában. Ma már viszont számomra is több tartalommal rendelkezik ez az enyhén lúgos, környezetre ártalmatlan só.

Amennyiben már eleget bosszankodtunk a kozmetikai szerek és egyéb vegyszerek összetevőinek káros hatásain, s elkezdtük kutatni, milyen természetes hatóanyagú termékeket használhatnánk ezek helyett, ez esetben bizonyára már több ízben olvashattunk a szódabikarbónáról. Rendkívül sokoldalú ugyanis: a gyomorbántalmak megoldása mellett a szépségápolásban és a takarításban is hasznát vehetjük. Persze először is tisztáznunk kell, hogy az utóbbiakhoz milyen szódabikarbónát érdemes vásárolnunk, mivel a fűszeres polcokon található változat kizárólag étkezéshez javasolt. Ebben a cikkben azonban a gyógyszertárban kapható, tiszta variációról esik szó.

 

Mire használhatjuk?

A szódabikarbóna remek tisztító és szagtalanító, így mosáshoz és mosogatáshoz is segítséget nyújt. A konyhából a fürdőszobáig elsétálva pedig szájápolásra is kiválóan alkalmas, s nemcsak házi fluormentes fogkrém készíthető belőle, de a fogakat is fehéríti.

Mint – a vásárlást általában kedvelő – nők, szeretjük a szép dizájnnal megáldott, színes kozmetikai termékeket, és talán szívesebben is használjuk azokat, mint a kevésbé jól marketingelt árukat, azt remélvén, hogy a vonzó külcsín és a magas ár csodákat tesz majd velünk. Sokszor ez talán így is van, de ne fogadjuk el feltétlenül a reklámok ígéreteit, és nézzünk utána a latin kifejezések mögé bújtatott hatóanyagoknak! Az előítéleteinket pedig küzdjük le: a szódabikarbónát egyszerű, fehér papírzacskóban kínálják – nem pedig csinos, szemet gyönyörködtető tégelyekben. Nem is érezhetünk lenyűgöző illatfelhőt, amikor kibontjuk. Viszont tud olyat, amit a polcokon található szupertermékek nagy része nem: a szervezetünknek csak használ, ártani egyáltalán nem árt, ráadásul még olcsó is.

 

A számos felhasználási terület közül lássunk csak néhányat!

Jómagam először is a szépségápolásban próbáltam ki a szódabikarbónát, s most, hogy tapasztaltam a bőrre és a hajra gyakorolt hatásait, be kell vallanom, örülök, hogy legalább egy kis időre sikerült megszabadulnom a reklámok szuperlatívuszaitól, illetve levetkőznöm a fogyasztói társadalom „neveléseit”, miszerint egy áru csak akkor lehet nagyszerű, ha a marketingje is zseniális…

A szódabikarbónának nincs is marketingje, de merjünk hinni az egészséges életmódra biztató tanulmányoknak, írásoknak – garantált, hogy pozitív értelemben csalódunk majd!

 

Kipróbáltuk!

 

A szódabikarbóna mint testradír

Zuhanyzás közben egy keveset tegyünk a tenyerünkbe, majd enyhén masszírozzuk szét a bőrünkön, ugyanúgy, ahogyan egy gyári radírt használnánk, majd öblítsük le vízzel. Én bátorkodtam az arcomon is kipróbálni, még szemkörnyéken is, s csodák csodája: olyan lett utána a bőröm, mint a babáké. Puha, finom, mintha csak újjászülettem volna!

 

Deo

Egyre inkább köztudott, hogy a dezodorok olyan anyagokat tartalmaznak, melyek erősen rákkeltőek. Paraben, propilén-glikol – remek tartósítók, izzadásgátlók, de arról már nem szól a fáma a dobozokon, mennyire emelik például a mellrák kockázatát!

A szódabikarbóna viszont szagtalanító hatásáról is ismert, így ha zuhanyzás után egy keveset a hónaljunkra kenünk, bizonyára nagyobb mozgás hatására sem lesz testszagunk. Jómagam ezt a funkcióját is kipróbáltam – a hétköznapokban, sőt, sportoláshoz is. Nedves bőrfelületre vittem fel, hogy a szemcsék jobban beszívódjanak a bőrömbe. Az eredmény: még intenzív edzés közben sem éreztem testszagot, nem volt kellemetlen érzésem, sőt, nemcsak azt tapasztaltam, hogy semlegesíti a szagokat, de még az izzadást is csökkentette.

 

Fejbőr-tisztításhoz

Samponnal összekeverve még tisztább – például korpamentes – fejbőrt, csillogóbb hajat érhetünk el a szódabikarbónával.

 

Ezen hatások mellett azonban még számos praktika ismeretes a nátrium-hidrogénkarbonát felhasználásával. "Bio kontra kemikália" cikksorozatunkban a továbbiakban ezekre is kitérünk.

 

A kép forrása: www.lifehacker.com.au

Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások