Lexi & Magazine

Életmód / Teszteltük

Állati ötlet az ápolt talpakért – A doktorhalak szépítenek!

A halpedikűr néven ismert lábápolási módszer egy egészen újfajta lehetőségnek számít ma Magyarországon. Sokan irtóznak még a módszer hallatán is, ám egyre többen próbálják ki, és sokan rendszeresen élvezik előnyeit. Az első hallásra, illetve látásra abszurdnak tűnő eljárást mi is teszteltük: a kezdeti majrét és viszolygást azonban kellemes meglepetés és érzés követte, a próbát egyáltalán nem bántuk meg. A kezelés különös bizsergő, csiklandozó érzést vált ki a láblógatóból, így eleinte elkerülhetetlen az őszinte kacagás – ehhez nagy valószínűséggel az összes üzletben hozzá vannak szokva – , ne tartsátok vissza a belülről fakadó jóleső hahotát! A szokatlan érzést kis idő után megszokja a „doktor halak páciense”, nem kell aggódni a kellemetlen benyomások miatt, az eljárás teljesen fájdalommentes. A kezelést végző halfajta a garra rufa, magyarul piros szívógató márnának is nevezik őket. A halak a 32-36 °C-os vízben érzik jól magukat, így a pedikűrhöz használatos medencében is ilyen hőmérsékletű víz található. A kis halak az emberi bőr elhalt hámrétegeiből szerzik táplálékuk valamennyi részét, egy egyedülálló szívó technikával. A márnák jóllaknak, bőrünk pedig selymes és puha lesz ezáltal. A halpedikűrnek az evidens, már egy kezelés után tapasztalható, szembetűnő és látványos eredményein kívül számos hasznos és gyógyító hatása van még: kifejezetten ajánlják ekcémás panaszokra, pikkelysömörrel és gombás fertőzésekkel küzdőknek is. Az uszonyosok bizonyítottan jó hatással vannak a narancsbőrre, oldják a stresszt, és javítják a vérkeringést is.

Az utóbbi időben a halpedikűr hátulütőinek vizsgálatára is kitértek a kutatók külföldön, így rizikóforrást is találtak az amúgy egyre közkedveltebb szolgáltatással kapcsolatban. Igaz, hogy a használatban lévő víz folyamatosan cserélődik és tisztítják, a halakat viszont nem lehet sterilizálni. Érdemes odafigyelni emiatt arra, hogyha lábunkon sebes felületet tapasztalunk, ne vegyük igénybe a pedikűrt – az ilyen mulasztásoknak balszerencsés következménye is lehet, hiszen a fertőzésveszélyt 100%-ig nem lehet kizárni.

Az említett riasztó kockázatok ellenére, aki kíváncsi a doktorhalak munkájára, és bársonyos talpakról álmodik, nyugodt szívvel keresheti fel bármelyik hazai halpedikűr-szolgáltatást nyújtó szépségszalont, hiszen az itthon „dolgozó” halacskák mind állatorvos által ellenőrzöttek. 

 

A képek forrása: www.beautyschool.com, www.blogs.sacbee.com

Címkék:      

Hozzászólások