Lexi & Magazine

Szépség / Divat

Táskaimádat – Interjú Takács Judit tervezővel

Vannak, akik szem előtt tartják a trendeket, és számtalan darabot beszereznek kedvenc fazonú táskájukból. Egy-egy új, színes forma láttán pedig újra és újra képesek elcsábulni. Míg mások az egyedibb, kézműves darabokra esküsznek. Takács Judittal készített interjúnkból kiderül, hogyan alkot egy magyar táskatervező, természetesen nem csak nekünk, magyaroknak.

Lexi: A MOME-n (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) szereztél kiegészítő tervezői diplomát. Honnan jött az ötlet, hogy bőrtáskák tervezésével foglalkozz?

Takács Judit: Kissé kacskaringósan kerültem a MOME-ra, ugyanis sokáig teljesen más pályára készültem. Biológia-kémia tagozatra jártam gimnáziumba. Itt azonban viszonylag hamar kiderült, hogy engem nem ez érdekel, hanem a rajzolás. Egy azóta nagyon jó ismerősöm, id. Szunyoghy András ajánlotta nekem, hogy menjek el Kopek Rita rajziskolájába. A rajzolás mindig is az életem része volt, nagyon vicces, hogy találtam olyan divatrajzokat, amelyeket még kisiskolásként rajzoltam. Szóval, az alkotás mindig megvolt az életemben, leginkább a háttérben, de jelen volt. Szerencsére Kopek Ritánál kiderült, hogy van keresnivalóm ezen a pályán.

Lexi: Honnan, miből meríted az ötleteket egy-egy tervezéshez? Mi adja az inspirációt?

T.J.: Ennek két különböző útja van: az egyik, amikor van egy egyedi rendelés. Ilyenkor együtt kell működnöm a megrendelővel, mert neki határozott elvárásai, elképzelései vannak, aminek meg kell felelnem. A másik esetben pedig, amikor kollekciós darabokat tervezek, akkor saját magamból kell ihletet merítenem, és a saját elvárásaimnak kell elsősorban megfelelnem, ez sokkal nehezebb. A legtöbb ihletet könyvekből, képekből, illatokból merítem. Szeretek az anyagból kiindulva dolgozni. Szeretem meghatározni a hangulatot, a színeket, és utána megvenni a bőröket. Amikor megvannak az anyagok, az nekem egyfajta játékteret és nyugalmat ad, hogy innen, ebből lehet építkezni.

Lexi: Az előbb mondtad, hogy az anyagok jelentik a kiindulási alapot. Úgy tudom, csak bőrrel dolgozol. Milyen bőröket, anyagokat használsz?

T.J.: Többnyire Olaszországból származnak ezek a gyönyörű bőrök: marha, kecske, borjú, juh bőrrel dolgozom legtöbbször, és persze szőrös bőrrel is. Vannak különlegesebb anyagok is, ilyen például a kenguru vagy a rája bőr. Ezeket nehezebb beszerezni, de ez is megoldható.

Lexi: Hogyan és hol készülnek a táskáid?

T.J.: A táskák egyelőre a saját műhelyemben készülnek, ami a lakásom jelentős részét teszi ki. Ráadásul én gyártom őket saját kezűleg. Ez persze nem lesz mindig így, hiszen mindennek van határa, amikor azt mondod, ez már sok. Az egyedi megrendeléseket a jövőben is én szeretném csinálni, a kollekciós darabok gyártását azonban ki kell majd adnom a kezemből. Már csak azért is, mert nem kivitelező, hanem tervező vagyok, és elsősorban erre kell koncentrálnom.

Lexi: Kíváncsiságból kérdezem, hogy mennyi időt vesz igénybe egy táska gyártása?

T.J.: A szabástól számítva, mondjuk egy női Tote elkészítése körülbelül 7 órás munka.

Lexi: Hol lehet megvásárolni a kreációidat?

T.J.: Itt a WonderLAB-ben, a Mono Fashion-ben és az interneten, a blogomon  keresztül (www.judittakacs.com) vagy a webshop-on (www.judittakacs.bigcartel.com).

Lexi: Milyenek a visszajelzések a termékeidről?

T.J.: Szerencsére nagyon jók a visszajelzések. Ennek legfőbb bizonyítéka az, hogy a vásárlóim ismerősei, munkatársai is folyamatosan jönnek hozzám, ajánlják és keresik a táskáimat és cipőimet. Ez nagyon jó érzés.

Lexi: Külföldi üzletnyitáson gondolkodtál már? Mennyire tartod ezt fontosnak?

T.J.: Fontos, hogy nyissak a külföldi piac felé is. Egy németországi üzletben már megtalálhatóak a táskáim, és most az a célom, hogy Bécsben is elérhetőek legyenek.

Lexi: Mi az, ami az idei tavaszi-nyári kollekciódban a táskáidat jellemzi?

T.J.: A szezonra olyan táskákat terveztem, amelyekben a színek dominálnak. Egy táskán belül – persze csak mértékkel – több gyönyörű színt kombináltam. Ezek közepes méretű táskák, amik a hétköznapokban hordhatók. Lesznek olyan táskák, melyeken a bőr mellett úgynevezett katonai vásznat is használok. A natúr színű vízlepergető vászon a női táskákon, míg az acélkék lángálló a férfiaknak tervezett darabokon köszön majd vissza. Természetesen saruk is készülnek!

Lexi: Mi az, ami álmod, célod a jövőt illetően?

T.J.: Saját üzletet szeretnék, de ez még várat magára addig, amíg nem tudom pontosan, hogy hol fogok élni.

Lexi: Kik azok, akik a leginkább szeretik a táskáidat? Ki a célközönség?

T.J.: Nincs kifejezett célközönségem. A vásárlóim palettája elég széles, ez úgy gondolom, hogy azért van, mert a termékeim nagy része kortalan. Volt már 16 éves vásárlóm és 68 éves is.

Fotók: Mánfai Timi

Címkék:            

Hozzászólások