Lexi & Magazine

Szépség / Divat

Palackba zárt titkok

Lexi: Milyen indíttatásból kezdtél el nyakláncokat készíteni?

Tuboly Klaudia: A kreativitás és a művészet már egészen kisgyermekkoromtól vonzott. Kezdetben a gyöngyfűzés, gyöngyszedés érdekelt, és különféle népművészeti motívumokkal dolgoztam. Készítettem képeket, dobozokat, ajándéktárgyakat. A nyaklánckészítéshez – mint a legfőbb állomáshoz – a munkahelyem járult nagyban hozzá. A Látomással sokszor járunk a WAMP-rendezvényekre, ahol csakis iparművészek által tervezett dolgokat mutatnak be. Mindig vágytam arra, hogy valami olyasmit alkossak, ami nemcsak hogy egyedi, de mikor valaki a kezében tartja, vagy épp viseli, eszébe jutok, és tudja, hogy  én készítettem számára.

Lexi: A nyakláncok alapját apró kis üvegek, palackok adják. Hol találtál rá erre a motívumra, és honnan meríted az ötleteidet?

T.K.: Rengeteget járok kreatívhobbi-boltba, ahol rátaláltam ezekre a kis palackokra, és rögtön éreztem, hogy sok mindent lehet velük csinálni. Számos ötletet lehet meríteni abból, ha az ember ilyen boltokba jár. Mindig nézem a különböző kiegészítőket, apró elemeket, eszközöket – legyen az szép madártoll, gyöngy vagy egyéb színes kis tárgy, homok, kavics –,ezek mind-mind alapjai a nyakláncaimnak. Sokféle dolog van, ami segít megalkotni egy-egy nyakláncot. Az interneten is vannak olyan oldalak, amelyek remek alapanyagokat, ötleteket mutatnak be. A lényeg, hogy ha nyitott szemmel jársz, olyan dolgokra bukkanhatsz, amelyek inspirálnak az alkotásban. A legfontosabb szempont nálam az volt, hogy átgondoljam, vajon mi minden férhet bele ebbe a kis üvegbe.

Ha belegondolsz ezeknek az üvegeknek régen jelentősége volt, hiszen beléjük egy-egy üzenetet zártak, majd bedobták a tengerbe remélvén, hogy eljut a címzetthez. Én ezt képzeltem tovább.

 

Lexi: Az üvegeken kívül más alpanyagokat is használsz?

T.K.: Egyelőre nem. Ez a kiindulópont. Nyakláncok és fülbevalók készülnek jelenleg belőlük. Annak hogy mit rejtenek, már csak a fantázia szabhat határt.

Ezenfelül igyekszem a legkülönfélébb anyagokkal díszíteni. Nagyon szeretem a színes  hozzávalókat. Fontos szempont számomra, hogy olyan kiegészítőket használjak, amelyek illenek a nőkhöz, kifejezik a szépségüket, titokzatosságukat, nőiességüket. Ahogy korábban is említettem, használok virágmotívumokat, tollakat, homokot, apró színes gyöngyöket, kavicsokat. Próbálok minél több variációt összekombinálni.

Lexi: Amikor valaki nyakláncot rendel tőled, figyelembe veszed az illető személyiségét?

T.K.: Természetesen. Ha nem személyesen keresnek fel, hanem írnak, akkor mindenképp fontosnak tartom megkérdezni, hogy milyen színeket használhatok. Legyen pasztell vagy merészebb szín, esetleg legyen egy kicsit extrém. Amikor sok kiegészítőt kér még valaki az alapüveg mellé, tudnom kell, mekkora üveget használhatok. Van, aki merészebb, van, aki visszafogottabb. Aki valamilyen elképzeléssel jön, de nem tudja, hogyan lehet megvalósítani, annak is szívesen segítek. A lényeg, hogy olyan nyakláncot készítsek számára, amely tükrözi az egyéniségét. Addig-addig javítok rajta, amíg nem lesz vele megelégedve.

Lexi: Mennyire szeretik ezeket a nyakláncokat az emberek?

T.K.: Szerintem akik szeretik a különleges dolgokat, azok imádják ezeket a darabokat. A boltban is van pár darab a műveimből, és úgy látom érdeklődnek iránta.

Lexi: Vannak-e komolyabb terveid a nyaklánckészítéssel kapcsolatban?

T.K.: Nagyon sok ötlet kavarog bennem ezzel kapcsolatban, de nem forrott még ki igazán. Mindenképpen jó lenne komolyabbra fordítani a dolgot, de ez sok mindentől függ. Egy biztos, hobbinak mindenképpen megmarad, mert imádom.

Lexi: Aki szeretne rendelni tőled, hol talál meg?

T.K.: Megtalál a Látomás boltban, illetve az e-mail címemen: tu.bor.ka@gmail.com

Címkék:          

Hozzászólások