Lexi & Magazine

Szépség / Divat

Gombold újra Közép-Európát!

A fiatal tehetségek támogatása a jövő építését, fejlődését gyarapítja – legyen szó bármilyen (alkotó-kreatív) területről. Az, hogy már három éve létezik egy olyan kezdeményezés, ami pályakezdő és tapasztalt divattervezők kollekcióit hivatott bemutatni, népszerűsíteni, a legnagyobb lehetőség, amit az ember – egyfajta ugródeszkaként – kívánhat magának a divatszakmában Magyarországon.

A Central European Fashion Days-en kihirdették az idei Gombold újra! Közép-Európa kortárs öltözéktervezői pályázat győzteseit, melynek négy fődíjasa: Newcomer öltözék kategóriában Csík Orsolya; Newcomer kiegészítő kategóriában, Kovács Ágnes; Oldhands öltözék kategóriában, a Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett alkotta NUBU; Oldhands kiegészítő kategóriában pedig a MASAMOD, vagyis Erdei Ildikó Virág lett.

A Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezési pályázatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából a Design Terminál 2013 februárjában harmadik alkalommal hirdette meg. Idén a pályázat már a témáját és inspirációs forrásait tekintve is átlépte az országhatárt. A szervezők közép-európai kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vártak, ezáltal irányítva rá a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy ország közös kulturális identitásában rejlő lehetőségekre.

A zsűribe meghívást kaptak olyan neves magyar és külföldi szakemberek, mint Eilidh MacAskill, a brit InStyle főszerkesztője, Magdalena Christofi, a lengyel Moda Forte igazgatója, Kopek Gábor fotográfus, médiaművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Luu Anh Tuan, az Anh Tuan márka alapítója, Jakub Polanka cseh divattervező, Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, Mária Štraneková szlovák divattervező, Szűcs Péter, az InStyle Magyarország főszerkesztője és Zoboki Gábor építész.

A több száz pályázóból végül 20 döntős tervező mutathatta be kollekcióját a Millenárison megrendezett Central European Fashion Daysen 2013. június 22-én.  A kezdeményezés célja, hogy a tehetséges tervezőket segítse egy önálló vállalkozás elindításában, mellyel a magyar kreatív ipar fejlesztéséhez járul hozzá.

Az idei év nyertesei számára a szervezők olyan szakmai díjcsomagot állítottak össze, mely hatékony segítséget nyújt a hazai és a nemzetközi piacra lépésben. A Newcomer –  vagyis pályakezdő – kategóriában győztes Csík Orsolyának és Kovács Ágnesnek Kiss Miklós grafikus készíti el márkájuk új arculatát, Viszlay Márk divatfotós pedig a soron következő kollekciójuk fotóit. Emellett féléves gyakorlatot tölthetnek el a Nanushka és az Anh Tuan márkánál. Nem utolsó sorban a régió legjelentősebb szakvásárán a STYL-en, a csehországi Brnoban jelenhetnek meg új kollekcióikkal.

Az Oldhands kategória legjobbjai profik, így nekik a divatvilág nemzetközi központjába jutás lehet a cél. A legjobb kiegészítő kollekciót tervező Oldhands-pályázó a MASAMOD, vagyis Erdei Ildikó Virág, aki a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) segítségével kap egy standot a jövő tavaszi Párizsi Divathéten a Zip Zone showroomban, kollekcióját pedig legyártja a Kézmű Nonprofit Kft. Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett, vagyis a NUBU a legjobb öltözékkollekciót tervező Oldhands-pályázó mindezek mellé még nettó 1 millió forintért vásárolhat be Európa legfontosabb anyagvásárán, a párizsi Premiere Vision-on.

Szöveg forrása: Design Terminál

Fotók: Petrovics Gabriella, Design Terminál

Címkék:            

Hozzászólások