Lexi & Magazine

Szépség / Divat

2013-as tavaszi-nyári divattrendek – Beszámoló az ELLE Fashion Show-ról

A hétvégi divatbemutató több blokkban zajlott, ahol egymást követték a kifutón a párizsi és a magyar divattervezők kollekciói: Octavio Pizarro, Christine Phung, Miki Mialy, Benes Anita (Daalarna), Elysian, Zoób Kati, Király Tamás, Németh Anikó (Manier), Sziráczky Brigitta.

Octavio Pizarro 2013-as tavaszi-nyári kollekcióját a geometrikus minták és a természet szépsége ihlette. A tervező olyan nőket célzott meg ruhadarabjaival, akik erős, határozott személyiségek, és ez a fajta magatartás egy extrém kettősséggel párosul: bőr és gyapjú, selyem és metál, matt és csillogó tökéletes párosítása valósult meg nála.

Christine Phung idei kollekcióját egy álmodozó utazás inspirálta. Könnyed, áttetsző, finom anyagok, légiesség jellemezte leginkább a kreációit. Feszültség és felszabadultság, valamint strukturált és képlékeny vonalvezetés volt nála felfedezhető.

Miki Mialy idei tavaszi-nyári kollekciója szintén egy utazás és a természet szépsége jegyében jött létre. Az ő kreációja az egyszerűség, a kényelem és a szabadság tökéletes harmóniáját keltette életre. Színpalettájára a lágyság jellemző: a homok, a föld, az agyag és a pasztellkréta árnyalatai a fény sejtelmességével kiegészülve jelentek meg nála.

Benes Anita (Daalarna) neve jól ismert a hazai divat háza táján. Ugyanis gyönyörű alkalmi és esküvői ruhái sok-sok embert levettek a lábukról. A tervező idén a letisztult, minimál vonalvezetés jegyében valósította meg kollekcióját. Ebben az évben pedig még több csipkét használt. Természetesen az erőteljes, élénk színek (narancs, korall, pink) is megtalálhatóak voltak kollekciójában.

Az Elysian idei kollekcióját az indiai építészetre jellemző áttört falfelületek ihlették. Felhasznált anyagaik között megtalálható volt a hernyóselyem, a pamutselyem, a bőr és a puplin. A szabásvonalakat a letisztultság és a szimmetria jellemezte. A részletekre nagy hangsúlyt fektettek.

Zoób Katinak több kollekciója is szerepelt a hétvégi fashion show-n: Haute Couture, Couture, Chance, ATTITUDE. Az ő kollekciójában a kortárs elegancia, a luxusminőség, a klasszikus darabok, illetve a kötött ruhadarabok egyaránt jelen voltak. Mindezek pedig számtalan szabásvonalban és variációban hirdették azt az örök kifinomultságot, ami Zoób Kati kreációira jellemző.

Király Tamás különleges ikonnak számít a magyar és külföldi divat palettáján. Az ő ruhakölteményei egyedi technikával, kézzel készülnek. Az, amit ő képvisel, egy üde színfolt. A bemutatott kollekciójára a minimalizmus, a konstruktivizmus és a giccsek titokzatos, finom egyszerűsége volt jellemző.

Németh Anikó (Manier) kollekciójában a kézműves megoldások, a fülledt nőiesség, a finom érzékiség, a geometrikus minták, valamint a dekonstruált szabásvonalak érvényesültek. Felfedezhető volt ruháiban az olykor-olykor túlzásoktól sem mentes szenvedélyesség.

Sziráczky Brigitta kollekciója egyedi, hordható, időtálló ruhadarabokból állt. Egy-egy haute couture ruhadarabja impresszionista festményeket elevenített meg. Tudni kell róla, hogy saját készítésű alapanyagokat használ, melyeket egy egyedi, önmaga által kikísérletezett technikával készít.

A bemutatók között helyt kapott Csézy egyedi stílusú, matyó mintájú hímzésekkel díszített ruhakollekciója is. Az énekesnő 2013-as kollekciójában megtalálható volt a szövetkabát, a tavaszi, könnyed ballonkabát, a zakó, a finom selyemblúz, a ruhák. A színek közül a fekete, sárga, fehér, nude, lila, kék színek domináltak. Ezek a darabok mind-mind a különleges matyó mintával voltak díszítve.

Nemcsak a három párizsi tervező, hanem a hazai divattervezők krémje is ismét bebizonyította, hogy Magyarországon érdekli, mozgatja, inspirálja az embereket a divat. Manapság jóformán mindenkire hatással van, – korra és nemre való tekintet nélkül – kire jobban, kire kevésbé.

További képeket találsz a galériánkban.

Fotók: Ludán Rita

Kapcsolódó galéria :

Címkék:        

Hozzászólások