Lexi & Magazine

Szépség

Sweet&Bead – egy csöppnyi kényeztetés

Magával ragadó figurák, pompázatos színek, különleges anyagok, formabontó, egyedi ötletek, nőies vonások jellemzik a Sweet&Bead ékszereket, kiegészítőket. Vigyázat, mert függőséget okoz! Sátor Hajnival beszélgettem szenvedélyéről, amellyel sokakat boldoggá tesz.

Lexi: Mióta tervezel ékszereket?

Sátor Hajni: Ez a szerelem már 10 éve tart. Ekkor fedeztem fel a süthető gyurmát mint alapanyagot. Innen indult minden. Majd külföldi oldalakon figyeltem fel rá, hogy mennyi mindent lehet belőle készíteni, pl. vicces nyalókát, süteményeket, ételeket és szebbnél szebb figurákat. Ezek pedig kellően színesek és izgalmasak voltak ahhoz, hogy elhatározzam, én is szeretnék ilyeneket magamtól készíteni. Emlékszem, bementem egy kreatív hobbiboltba, és akkor még csak kb. 3 színű gyurmából lehetett választani, de nem adtam fel. Ezután különféle technikákat, anyagokat kerestem, hogy még egyedibbé varázsoljam saját ékszereimet. Minél többet kutattam, annál több minden kezdett el érdekelni.

Lexi: Hogyan született meg a Sweet&Bead?

S. H. : A Sweet&Bead ötlete tulajdonképpen ennek a kereteként jött létre. Látták a munkáim, és egyre többen kértek, hogy csináljak nekik is kis gyurmából különböző dolgokat. Későbbiekben már boltokkal is sikerült kapcsolatba kerülnöm, ahová vittem az általam készített ékszereket, kiegészítőket. Tulajdonképpen ekkor vált aktuálissá, hogy legyen egy név is, amely engem és a munkámat fejezik ki. A Sweet jól tükrözi ezt a picit szentimentálisabb vonalat, és tartalmazza azt a kezdeti gyurmás „cukiságfaktort”, ami elindított az úton, a bead pedig a számos gyöngyre, technikára és alapanyagra utal, ami körülvesz engem.

Lexi: Milyen jellegű alapanyagokból dolgozol? Mennyire pepecselős a munka?

S. H.: Jelenleg többségben vannak a vintage jellegű ékszerek. Az antikolt vonal nagyon kedvelt lett az elmúlt években. Ennek örömére több 1000 kis medállal, gyönggyel, lánccal és egyéb apró kiegészítővel osztom meg otthonomat, amely a műhelyem is egyben. Ezenkívül a gyurma is elengedhetetlen.

Ami másnak pepecs munkának tűnik, nekem nem. Amit leginkább az ékszerkészítésben kedvelek, az a szerelés folyamata, a bütykölés fogókkal, karikákkal, láncokkal, amiből egyszer csak megszületik a végeredmény. Szokták mondani, hogy ha valaki sokáig csinál valamit, az egy idő után nagyon egyszerűnek tűnik, és azt gondolja, hogy ez mások számára is az, pedig nem. Azt szeretem a legjobban, mikor meg tudom valósítani a megrendelőim kívánságát. Rengeteg pozitív visszajelzést kapok tőlük, és ezt csak még jobban megerősít, hogy imádom, amit csinálok, és az ő örömük az enyém is.

Lexi: Milyen ékszereket rendelnek meg tőled leginkább? Vannak népszerűek?

S. H.: A megrendelések nagyon változóak. Sokat gondolkodtam már ezen, hogy vajon mi az, ami a leggyakoribb, de szerencsére azt tudom mondani, hogy a vásárlók nagyon kreatívak, és épp ez benne a zseniális. Sokszor ez a változatosság inspirál a legjobban. Volt már rövid határidős, nagy tételes megrendelésem sokadik éves osztálytalálkozóra, ahol fodrász hölgyek kaptak egy meglepetés karkötőt. Az is előfordul, hogy sokszor férfiak keresnek meg, nagyon konkrét elképzeléssel, hogy meglephessék a párjukat a kedvencükkel. Ezek a kis háttértörténetek számomra nagyon fontosak. Persze formákat tekintve vannak letisztult, klasszikusabb, közkedvelt darabok. Pl. bagoly, madár, kalitka, Eiffel-torony. Népszerűek még az üveglencsés láncok is, ahol a lehetőségek végtelenek a tekintetben, hogy ki milyen fotót zárna üvegbe.

Lexi: Ahogy hallottam, nagyon sok a megrendelőd. Milyen jövőbeni céljaid vannak a Sweet&Beaddel?

S. H.: Ami a jövőbeli terveket illeti, szeretném, ha az ékszerkészítés és megrendelések tölthetnék ki az időm legnagyobb részét. Szeretnék főállásban ezzel foglalkozni, illetve ha másoknak tovább tudnám adni a megszerzett tudásomat és tapasztalataimat, az csodálatos lenne.

Lexi: Hol találnak/találhatnak rád a megrendelők?

S.H.: Az érdeklődők megtalálnak a facebookon https://www.facebook.com/sweetandbead, illetve a városok különböző pontjain. Többek között a Ferenciek terén a Bolhapalotában (Ferenciek tere 5., 1053). Továbbá Esztergomban, a HoldBoltban (Rákóczi tér 5.) http://oldshop.holdbolt.hu/, illetve különböző aktuális kézműves vásárokon.

 

 

 

 

 

Címkék:        

Hozzászólások