Lexi & Magazine

Szórakozás / Film

Jancsi és Juliska boszikra vadászik

Mindig szkeptikusan és kérdőjelekkel a fejemben nézek meg egy-egy 3D-s fantasy filmet, és általában ambivalens érzések kavarognak bennem a film elejétől a végéig. Nem volt ez másként most sem, amikor gyermekkorom egyik kedvenc, rongyosra olvasott meséjét vitték filmvászonra. A továbbszőtt sztori elég silányra sikerült, mégis van ebben a filmben valami megmagyarázhatatlan, ami szórakoztatja a nézőt a hatásvadász 3D-s jeleneteken kívül.

Egy összeszedettebb cselekményvázra kellett volna felhúzni ezt a történetet, mert a múltra épülő események sorozata elég laza, sőt, kevés. Harc hátán harc a középkorban szuper fegyverekkel! És a cukorbeteg Jancsi is folyton modern módon inzulinozza magát! Most akkor mi is történik itt? Hol és mikor is játszódik ez a furcsa mese?

Az akciójelenetek közül néhány egész jóra sikerült, csak az a gond, hogy „hőseink” nem többek egy tökéletesnek álcázott akciófiguránál, akik minden ronda banyát kivégeznek vagy így, vagy úgy. Csak az a helyzet, hogy egyedül nem sokra képesek, mindig kell nekik valaki, aki segít, hogy hulljanak azok a hitvány boszorkányfejek. Hol egy jóságos! boszorkány, hol egy fiatal, lelkes hívük, hol pedig egy óriásember siet a segítségükre. További pozitívum – ami a maszkmestereket, sminkmestereket illeti –, hogy némely boszi feje valóban élethűre és ijesztőre sikerült.

A történetet Tommy Wirkola (Náci Zombik, Kill Buljo: The Movie) rendező és forgatókönyvíró jegyzi. Tömören a sztori: miután gyerekként már belekóstoltak a vérontásba, Jancsi, Jeremy Renner (Bombák földjén, Tolvajok városa, Mission: Impossible – Fantom protokoll, A Bourne hagyaték) és Juliska, Gemma Arterton (A Quantum csendje, A titánok harca) felnőttként elszánt igazságosztók lettek, akik kegyetlen bosszúhadjáratot folytatnak minden boszorkány ellen. Nem tudják azonban, hogy hamarosan a boszorkányoknál is nagyobb veszély fenyegeti őket: a saját múltjuk, amit a fő gonoszt alakító Famke Janssen (Elrabolva, Elrabolva 2., X-Men, X-Men 2., Bújócska, Ne szólj száj!) tár eléjük, miközben végig semmitmondó közhelyeket kiált.

A modern középkor, a gagyi, nem a szituációkba illő poénok, a két főszereplő hősiesnek egyáltalán nem mondható alakítása engem nem győzött meg. Egy dologgal viszont gazdagabb lettem: kiderült, hogy azért vannak jó boszorkányok is...

 

 

Fotók: www.popmatters.com, www.beyondhollywood.com, www.filmschoolrejects.com

Címkék:          

Hozzászólások