Lexi & Magazine

Szórakozás / Film

Közeleg a filmimádók éjszakája

A legrangosabb jelölés idén is  mint minden évben  a legjobb film kategória, ahol a korábbi évekhez hasonlóan most is igen színvonalas kategóriájú filmek versenyeznek egymással. A lelkes mozifanok kapnak életrajzi drámától kezdve családi életképeket, cunamit, háborút és politikai thrillert is.

A 85. Oscar-gálát beharangozó jelölések listájában 52 darab film szerepel, beleértve a rövidfilmeket is és minden egyéb kategóriát. A jelölt filmek listáját januárban Emma Stone és Seth MacFarlane hozta nyilvánosságra.

A legtöbb, vagyis 12 darab Oscar-jelölést a Lincoln című történelmi film kapta, melyet Steven Spielberg rendezett. A filmet jelölték többek között a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb férfi főszereplő (Daniel Day Lewis), a legjobb női és férfi mellékszereplő (Sally Field és Tommy Lee Jones) kategóriájában is.

A Lincoln-t 11 jelöléssel szorosan követi a Pi élete című kalandfilm, mely többek között a legjobb film, a legjobb rendező (Ang Lee), operatőr, zene és betétdal kategóriájában esélyes a díjakra.

Harmadik helyen pedig A nyomorultak és a Napos oldal vetekszik 8-8 Oscar-jelöléssel. A nyomorultakat többek között jelölték a legjobb férfi főszereplő (Hugh Jackman), a legjobb női mellékszereplő (Anne Hathaway), a legjobb smink, jelmez, látványterv és a legjobb eredeti filmdal kategóriában is. Míg a Napos oldal a legjobb film, rendező (David O Russell), a legjobb férfi és női főszereplő (Bradley Cooper és Jennifer Lawrence), valamint a legjobb férfi és női mellékszereplő (Robert De Niro és Jacki Weaver) kategóriában is pályázik az aranyszoborra.

Szintén igazi díjesőre készülhetnek Az Argo-akció alkotói. A Ben Affleck rendezésében és főszereplésével készült, Iránban ragadt amerikaiak kimentéséről szóló thriller 7 kategóriában került be a legjobbak közé. Nemcsak a legjobb filmek között tűnik fel a címe, hanem a legjobb forgatókönyvíró (Chris Terrio), legjobb férfi mellékszereplő (Alan Arkin) és a legjobb filmzene szerzője is (Alexandre Desplat) izgulhat.

Quentin Tarantino legújabb filmje, a vad és vadul humoros Django elszabadul alkotói 5 Oscar-jelölésnek örülhetnek. A legfontosabb, a legjobb filmnek járó jelölés mellett Tarantino mint forgatókönyvíró is reménykedhet, és a gálán ott lesz mellette Christoph Waltz, aki a filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő díját várhatja.

Helen Hunt is jó esélyekkel pályázik az Oscar-szoborra. Ő bevállalós, merész és érzelmes alakításáért érdemelte ki a jelölést, melyet A kezelés című filmben láthatunk.

Azt gondolom, többen meglepődve fogadták, hogy a Skyfall végül egyetlen jelölést sem kapott a fő kategóriákban, de a film Adele által előadott főcím zenéje még az esélyesek között van. Ugyancsak meglepetésként érhette a nézőket az, hogy a Hobbit csupán 3 jelölést kapott, A sötét lovag Felemelkedés pedig szintén egyetlen jelölést sem tudhat magáénak...

Ezek után nagy izgalommal várjuk, vajon ki kapja az idei Oscar-díjakat?!?

A díjátadásra 2013. február 24-én kerül sor Los Angelesben, a Hollywood & Highland Center Dolby Színházban. Az est házigazdája Seth MacFarlane lesz. Érdekesség, hogy ő is szerepel a jelöltek között, mégpedig a Ted című film betétdala révén.

Az Oscar-díjátadó eredményeiről tudósítunk benneteket.

 

És addig is, közvetlenül az Oscar-gála előtt itt van egy igazi filmes program a legmegszállottabb rajongóknak, és még csak nem is kell érte a tengeren túlra utazni.

 

2013. február 24-én OSCAR-EST a Művész Moziban!

 

A 85. Oscar-ceremónia előtt levetítik a díjra legesélyesebb alkotásokat.

8 film 1 karszalaggal, és ha ez nem lenne elég, a vetítések után vetélkedő az Odeon Undergroundban. A legjobbakat nem Oscar-, hanem filmes díjakkal jutalmazzák!

A karszalag már kapható a weben és a Művész Mozi jegypénztárában!

 

A pontos műsor és további információk itt találhatók:

http://muveszmozi.hu/programok/academy-awards-2013

 

 

 

 

Fotók: www.44fashionstreet.com, www.eonline.com, www.tumblr.com, www.muveszmozi.hu

 

 

 

 

Címkék:          

Hozzászólások