Lexi & Magazine

Szórakozás / Film

Feltuningolt Jurassic Park

A Michael Crichton által írt Őslénypark című könyv filmváltozatát vitte mozivászonra 1993-ban Steven Spielberg. A filmet a legnagyobb kritikusok is dicsérték, a rendező munkásságának csúcspontjaként emlegetik a mai napig. Hatalmas sikere volt a letűnt világ mesterséges visszahozataláról szóló filmnek, abban az időben az egész világon eluralkodott a dinóláz.

A történetben a dúsgazdag John Hammond (Richard Attenborough) őskori szúnyogok utolsó lakomájából származó DNS-töredékek és a világ legkiválóbb genetikusai segítségével valóra váltja élete nagy álmát: újraalkotja a jura és kréta korszakban élt dinoszauruszokat, s őslényparkot rendez be egy isten háta mögötti szigeten. Azonban a park megnyitásához szükség van egy független tudósokból álló csoport megerősítésére is, akik egy testközeli bemutató után majd remélhetőleg rábólintanak a nagyszabású tervre. Ezek között van Alan Grant (Sam Neill) paleontológus, Ellie Sattler (Laura Dern) paleobotanikus és Ian Malcolm (Jeff Goldblum), a cinikus matematikus, káoszszakértő. A park tervezői – csupán elméletben – áttörhetetlen biztonsági rendszert dolgoztak ki a majdani látogatók védelmére. Arra azonban nem számítottak, hogy egyik emberük merő elégedetlenségből és kapzsiságból a konkurencia megbízásából kikapcsolja az egész rendszert. Azért, hogy legyen némi izgalom és kaland, az őslények törvényszerűen el is szabadulnak, és kiderül, hogy sokkal gyorsabbak, intelligensebbek és veszélyesebbek, mint ahogy azt a park megalkotói valaha is gondolták. Ezzel egy időben pedig beigazolódik az az elmélet, miszerint a természet valóban utat tört magának.

A film hősei pedig percről percre csúsznak egyre lejjebb a tápláléklánc fokain. Innentől elkezdődik az őrült, feszült hajsza üldözők és üldözöttek között. A film pörgős, eseménydús, egy percig sem unja meg a néző. A filmes trükkök, hatások jól megkreáltak, a képi világ valóban lenyűgöző. A leglátványosabb elemek mégis azok, amikor a dinoszauruszokat látjuk. A karakterek kiforrottak, hitelesek, szerethetőek, olykor-olykor még humorosak is. Azért akad néha egy-egy bugyuta párbeszéd.

A bevezetőben utaltam arra, hogy a várt hatás némileg elmaradt. Azért támadt ez az érzésem, mert a 3D-s hatás nem nagyon érezhető – sajnos. Ugyanis nincsenek a vásznon felénk rohanó, szálló hüllők vagy minket lövő ellenségek. Így pedig nem annyira átélhető az élmény. Azt sajnálom a legjobban, hogy nem 4D-s verzió készült a filmből. Kétség nem fér hozzá, hogy az több izgalmat tartogatott volna.

Fotók: www.uipduna.com

 

Címkék:          

Hozzászólások