Lexi & Magazine

Szórakozás / Film

Névadósdi

Az alkotás tavaly Franciaországban hatalmas kasszasiker volt, és a 2012-es év egyik legnagyobb mozisikerének bizonyult. A film hazáján kívül számos európai országban (többek között Spanyolországban, Olaszországban, Belgiumban) is bizonyította, hogy humora univerzális, és kortalan szórakozást kínál az igényes vígjátékok kedvelőinek. A komédiát jelölték a francia filmszakma presztízselismerésére, a César-díjra is. Az 5 jelölésből a legjobb női és férfi mellékszereplő César-díját nyerte el a Hogyan nevezzelek?, amely minden szereplője számára igazi jutalomjáték.

Matthieu Delaporte saját, nagy sikerű színdarabját adaptálta vászonra Alexandre de La Patellière közreműködésével. A Hogyan nevezzelek? az első pillanattól az utolsóig féktelen humorral és jókedvvel szórakoztatja a nézőt.

De lássuk, hogy miről is szól ez a film, és mitől ennyire jó, miben rejlik ereje. Közös vacsorára készül egy családi-baráti társaság, amelyen egyikük elújságolja, hogy születendő gyermeke fiú lesz. A hírt kitörő örömmel fogadják a családtagok, ám amikor megtudják, hogy szülei Adolfnak (egészen pontosan Adolphe-nak) neveznék el, elszabadulnak az indulatok. Ugyanis egyből mindannyian a történelmi személyre, Adolf Hitlerre asszociálnak a név hallatán. A keresztnévadás körüli heves vita régmúlt sérelmek, mélyen őrzött titkok sorát hozza felszínre. A vígjátékjelleg mellett tökéletesen megfér a komolyabb szál: a felszín alatt mélyen húzódó családi drámával találkozunk. Erre jönnek még ráadásként a fergetegesen megírt és előadott, helyzetkomikumon alapuló jelenetek, melyek tényleg önfeledten szórakoztatják a nézőt. Kiderül, hogy közel sem csak a névadás problematikája osztja meg az egymással élesen élcelődő társaságot, hanem egyéb társadalmi, magánéleti, nemi, nevelési, anyagi és munkával kapcsolatos kérdések is szóba kerülnek, míg a végén minden kiderül és borul az őszinteségi rohamoknak köszönhetően. Azonban a szereplők az este folyamán a megnevettető szituációknak köszönhetően egytől egyig megtanulják, hogy mi az igazi szeretet és barátság.

Annak ellenére, hogy a történet mindvégig egyetlen térben, egy nappali szobában játszódik, bonyolódik; nagyon érdekes, pörgős, elgondolkodtató filmet kapunk remek, nagyon is átélt színészi játékokkal. A néző egy percig sem unatkozik, minden pillanatban van min nevetni vagy épp együtt érezni.

Számomra a film nagy tanulsága, hogy belássuk, átéljük és megtapasztaljuk azt, hogy egy véletlen improvizáció egy olyan asszociációs láncot, folyamatot indíthat el, ami teljesen átrendezheti családtagjainkkal, barátainkkal való kapcsolatainkat. Úgyhogy leendő szülők, csak óvatosan azzal a keresztnévválasztással!

Fotók: www.vertigomedia.hu

 

Címkék:          

Hozzászólások