Lexi & Magazine

Szórakozás / Film

Gengszter vagy szent legyek?

Igazából azért jó ez a film, mert nem csak akciót láthatunk, hanem a felszín alatt húzódó, mély magánéleti, személyes, társadalmi problémákat. Egy volt veterán életébe kapunk betekintést, aki lecsúszott a társadalom legmélyebb bugyraiba, és most épp az utcán tengeti mindennapjait. Azután, mint mindig, most is kiderül, hogy innen is van kiút, ha nem is örökre, de átmenetileg mindenképp. A történet több szálon fut, ami még inkább izgalmassá teszi a mozit. A központi figura szerepében persze Jason Statham áll, aki egy ideig egész jól alakítja az eseményeket, hiszen ő a kemény fiú, aki most is mindenkit képes legyőzni, kivéve sötét, zaklatott múltját és önmagát. Azonban egy ponton túl már őt magát sodorják az események vagy inkább érzelmek, és nem mindig képes irányítani azokat.

A történet szokatlan, fordulatos és egyetemes. A cselekmény onnan indul, hogy Joey Jones (Jason Statham) a különleges erők volt katonája, akit katonai bíróság elé állítanak és keresnek. A főhősünk a történtek miatt állandóan hallucinál, iszik, és az utcán él hajléktalanként. Egy este viszont rámosolyog a szerencse (úgy, ahogy az a mesékben lenni szokott): egy éjjel betör a Covent Garden egyik lakásába, és rájön, hogy a luxus penthouse lakás üresen fog állni jó néhány hónapig. Talál ennivalót, ruhákat, kocsikulcsot és egy jól feltöltött bankszámlát, mely csak arra vár, hogy megcsapolja. Ő azonban arra használja fel ezt a helyzetet, hogy egyenesbe hozza zsákutcába jutott életét. Leáll az ivással, a drogokkal, és beáll mosogatónak egy kínai étterembe. Hamarosan előléptetik ajtónállóvá és nem hivatalos kidobóvá. Olyan hatékonysággal dolgozik, hogy felkelti egy kínai gengszterfőnök figyelmét, aki felbéreli sofőrnek és végrehajtónak. Joey egyre feljebb lép a sohói kínai alvilág ranglétráján, és rengeteg pénzt keres. De természetesen nem felejti el régi barátait sem, akik még az utcán élnek. Sőt, nem felejti el széthullott, anyagi gondokkal küszködő családját sem.

A sok-sok jótékonyság közepette pedig meg kell oldania egy számára igen fontos, személyes és kényes sorozatgyilkossági ügyet is. Ezt az egészet pedig még inkább érdekessé, emberivé, esendővé teszi egy apáca iránti szerelme. Két világ, két értékrend találkozását kiválóan mutatja be a mozi: egy gengszter és egy apáca különös baráti, szerelmi viszonya bontakozik ki előttünk.

Hogyan oldódik meg Joeyélete – ha egyáltalán megoldódik –, mi lesz vele, családjával és az apáca iránt táplált érzéseivel? Ez természetesen kiderül a filmből, nem akarom elárulni. London társadalmáról, egyéni sorsokról és tragédiákról kapunk képet ebben az erőteljes filmben, 100 percben.

Fotók: Big Bang Media

 

Címkék:            

Hozzászólások