Lexi & Magazine

Szórakozás / Film

Bizarr sztárparádé – Grand Budapest Hotel

A cím sajnos megtévesztő, mert bár szerepel benne a Budapest szó, de ezen kívül semmilyen magyar vonatkozása nincs a műnek. Viszont a sikert nem bízták a véletlenre, hiszen bámulatos nézőcsalogató színészeket sorakoztattak fel. Úgy nem múlik el jelenet, hogy valaki ismert arc ne tűnne fel a vásznon.

 

A történet a 2 világháború között játszódik, a helyszín pedig az akkor fénykorát élő Grand Budapest Hotel, egy fiktív országban, valahol Európában. A szálloda vezetője, a bohém életviteléről ismert Gustave H. (Ralph Fiennes), aki előszeretettel szűri össze a levet szinte bárkivel, aki szimpatikus neki, nemre és korra való tekintet nélkül. Az egyik idős hölgy vendéget, Madame D-t (Tilda Swinton) is ilyen romantikus szál fűzi Gustave-hoz, aki a halála után a férfira hagyja a Fiú almával című, felbecsülhetetlen értékű festményét. Mivel azonban a család semmi hajlandóságot nem mutat arra, hogy átadja az őt megillető örökséget Gustave inasának, Zerónak (F. Murray Abraham) segítségével ellopják azt. Természetesen az asszony 2 fia, Dimitri (Adrien Brody) és Jopling (Willem Dafoe) nem hagyják annyiban a dolgot, és elindul a hajtóvadászat a festmény és a 2 férfi után.

 

A film nézése közben a hangulatunk hihetetlen gyorsasággal váltakozik. Egyszer kacagunk, aztán elkomorodunk, sírunk, majd annyira abszurd dolgok történnek, hogy saját zavarodottságunk mosolyogtat meg minket. Erre még a színészek külseje is rátesz egy lapáttal, ugyanis értelmesen kinéző ember nem szerepel a műben. Egymás után tűnnek fel a mókásabbnál mókásabb bajuszok, Tilda Swinton öregasszonnyá maszkírozása pedig bámulatosra sikerült. Mint azt a cikk elején említettem, a szereplőgárda zseniális, hiszen olyan neveket sikerült összetoborozni a már felsoroltakon kívül, mint Jeff Goldblum, Edward Norton, Saorise Ronan, Jude Law, Bill Murray, Jason Schwartzman vagy éppen Owen Wilson. A látványvilág pedig híven tükrözi a megszokott Wes Anderson-stílust. Szinte kivétel nélkül minden kép mértani pontossággal lett fényképezve, a tökéletes szimmetriára törekedve. A végeredményt tekintve egy rendkívül szórakoztató bűnügyi komédiát kapunk, enyhe fekete humorral fűszerezve. Aki már megcsömörlött a hollywoodi blockbusterek nézésétől, az mindenképpen üdítőnek fogja találni ezt az alkotást.

 

 

Fotók: www.flavorwire.com  www.origo.hu

Címkék:          

Hozzászólások