Lexi & Magazine

Szórakozás / Kiállítás

Disznóvágás a belvárosban!

2013. január 25-én, pénteken kezdődött a háromnapos disznóölős „mulatság” a Millenáris Parkban. Bevallom, hogy kissé szkeptikusan mégis izgatottan indultam el az I. Budai Hentes Fesztivál megnyitójára. Vidéki lányként ugyanis gyerekkoromban számtalan disznóvágás szemtanúja voltam. Egy kisgyereknek ez igazi élmény, amire felnőttként is tisztán emlékszik. Hajnali kelés, disznószúrás, perkelés, disznóbontás, kolbász- és hurkatöltés... Fejből tudom sorolni a hentes munka minden egyes fázisát annak ellenére, hogy a mai napig kifejezetten nem szeretem ezt a véres „játékot” és az utána következő folyamatot. Soha nem csináltam, szigorúan csak néztem családom állatkínzó, lelkes munkáját. Ők profiként helyt tudnak állni ebben a számomra drámai folyamatban. Ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tud még adni egy ilyen fesztivál.


A különleges, szokatlan esemény megálmodója Rosta László volt – tudtuk meg Éles István humoristától a megnyitón. Télen van néhány hónapos holt időszak, amikor nehéz a hideg időjárás miatt szabadtéri programot szervezni. Többen azon kezdtünk el gondolkodni, hogy mit lehet ilyenkor csinálni. Disznót vágni, méghozzá kissé abszurd helyen, Buda belvárosában – tette hozzá Rosta László.


A jó hangulatról a rengeteg finom étel, ital mellett programok, zenekarok, humoristák (Éles István, Nádas György, Varga Ferenc József) kulturális műsorok, kóstoltatások (szalámik, kolbászok, forralt borok, forralt sörök, kézműves sörök, sajtok, lekvárok, mézek, kézműves édességek) gondoskodtak. Az egyik legvonzóbb, leglátványosabb esemény természetesen a disznók leszúrása volt, ezt az erős idegzetűek bírták csak nézni. Három disznót vágtak le, kettőt szombaton, egyet pedig vasárnap. Szegény jószágok! Pedig úgy volt, hogy a legszebb – amire szavazni is lehetett – megússza. Sültkolbász-evő versenyt is rendeztek vasárnap, amit Stomp Dániel nyert meg. Kovács Lázártól tanulhattunk csirkét (nem pedig disznót!) csontozni, a rendezvény zárónapján pedig a Budapest Ragtime Band szórakoztatta a látogatókat.


A fesztivál legfontosabb eseményeit képekben az alábbi galériánkban nézhetitek meg.

 

 

Fotók: Banka Péter

Kapcsolódó galéria :

Címkék:        

Hozzászólások