Lexi & Magazine

Szórakozás / Kiállítás

Felturbózott fotók

Bevallom, nem vagyok vérprofi okostelefon-használó, de minden újdonságra fogékonyan próbálom követni a 21. század legújabb mobilalkalmazásait. Így utána kellett néznem és érdeklődnöm, hogy mi is az az Instagram. Az Instagram egy közösségi hálózat, amely okostelefonon történő fényképmegosztáson alapul, és alapja egy mobiltelefonra telepíthető alkalmazás, amivel a mobilon készített fényképeket jópofa (művészi hatású) szűrőkkel lehet ellátni.


A kiállítás ötlete Meruk Marcell és Nikon Laci fejéből pattant ki. 23 barátot, ismerőst kértünk fel, hogy közzé tegyük egy kiállítás keretein belül is a fényképeiket – mesélte Meruk Marci. Igazából egy színes, látványos kiállítást akartunk megmutatni az embereknek, a világnak, ahol maga az egyszerű ember néhány kép erejéig igazi fotóművésszé válhat. Az ember csak előkapja a zsebéből a mobiltelefonját, és máris lefotózhat vele bármikor bármit, nem kell hozzá magas színvonalú fényképezőgép – mondta Marci.


A hétköznapi emberek szeretik ezt, hiszen számukra ez egy fotólabor – mondta Jassek Balázs, az egyik kiállító. Majd hozzátette, hogy ezt a kiállítást át akarják vinni a budai oldalra egy underground üzletbe, hogy az ottani középiskolások körében is terjesszék a mobillal történő fotózás ezen vívmányát. Én például azért szeretem, mert ezáltal nem (csak) szavakon keresztül mutathatod meg magadat és a világodat, hanem a fotóidon keresztül posztolod és tudatod, hogy például épp szingli vagy – mondta Balázs.


A legtöbb embernek valószínűleg az benne a legizgalmasabb, hogy a leghétköznapibb fényképet is pár mozdulattal olyanná lehet varázsolni, mintha profi fotós készítette volna. Legalábbis majdnem. Persze épp ez a legnagyobb átka és veszélye is a programnak: attól, hogy „agyoneffektezünk” egy képet, még nem lesz értékes, művészi alkotás feltétlenül.


Az Instagram szűrői azonban nagyon csábítóak. Van, amikor ez az átalakulás jópofa, van, amikor azonban már túlzás, éppen ezért érdemes óvatosan bánni az Instagram szűrőivel. A lényeg azonban a képek elkészítése után történik. A fotókat ugyanis elláthatjuk felirattal, beállíthatjuk, hol készültek, utána pedig megoszthatjuk. A megosztás mehet az Instagramon belül és azon kívül több különböző közösségi hálózatban (Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr, Posterous, Foursquare) és e-mailben is. De igazából az Instagram maga is egy közösségi hálózat. Ugyanis a felhasználók az Instagramon belül tudják követni egymást, tudják lájkolni egymás képeit, és hozzá is tudnak szólni azokhoz.


A kiállítás tehát 23 különböző egyéniség élményeit mutatja be az ő szemükön, vagyis okostelefonjuk kameráján keresztül, azt, amit ők láttak a világból 2012-ben. A grafikus, az építész, a DJ, a sportoló, a sminkes, a festő, a blogger, a hipszter, a modell, a producer, a riporter, az újságíró, a tetováló, az MC vagy a fotós. Mindannyian egyszerű, telefonnal készült fotókban őrizték meg a tavalyi év számukra legfontosabb vagy legérdekesebb pillanatait. Felejthetetlen utazás, óriásparti, elmebeteg őrültség vagy felejthető édes bénaságok. A legjobb kattintások eredményeit eddig csak azok láthatták, akik maguk is tagjai ugyanannak a közösségnek. Eddig.

A kiállítók:


Jaksa Bálint, Mashkulture Márk, Grindesign, Králik Dániel, Juiicy Noya, Meruk Marci, Kast, Szabó-Lencz Péter, Aza, Tibo – Mágus Tattoo, Fodor Márton, Nikon One, Kool Kasko, Unger András, Blik Dani, Nemes Zoé, Psziché, Csap Viktor, Szabó Elvira, Jassek Balázs, Bonta Gáspár, Brasch és Miki357!


A kiállítás időpontja és helyszíne:


A kiállítás 2013. január 25. (péntek) - 2013. február 8. (péntek) között látogatható a Telep Galériában.

 

 

Fotók: Banka Péter

Címkék:          

Hozzászólások