Lexi & Magazine

Szórakozás / Kiállítás

Magyar ékszerek sikere New York-ban:

A Balassi Intézet meghívására érkezett New York-ba Péter Vladimir, a magyar ékszerkészítés egyik kiemelkedő alakja, aki minden várakozást felülmúlóan sikeresen mutatkozott be az amerikai nagyvárosban. 

A Wladis műterem és galéria alapítója, egyetemi tanár, formatervező és fémműves a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanáraként valódi iskolateremtő egyéniségként a fiatalabb generáció felkészítésében is aktívan közreműködött. Péter Vladimir a Balassi Intézet meghívására utazott New York-ba, hogy részt vegyen az évente szervezett LOOT - Mad about Jewelry ékszerkiállítás és vásáron, amelynek a Museum of Arts and Design ad otthont, és amelynek a Balassi Intézet New York-i kulturális központja 2013 óta együttműködő partnere.

A Wladis-ékszerek elütöttek a kiállítás főáramától: a szuggesztív, néha ősi motívumokat megidéző formák és az ezüst, a nyersanyag erős hatása éles kontrasztban állt a pillanatnyilag népszerű, finomabb és játékosabb formákat, könnyedebb hatású anyagokat alkalmazó ékszerkészítők munkáival. Ennek ellenére vagy éppen ezért, már a kiállítás alatt kiemelkedő figyelmet kapott az anyag: ruha- és ékszertervezők, valamint rangos magángyűjtők időztek feltűnően hosszan a Wladis-vitrin előtt.

 

 

 

A kiállítást követően, a bemutatott anyag erejét bizonyítva, Péter Vladimirt meghívták a New York-i formatervezés egyik legelismertebb egyetemi műhelyébe, a Pratt Institute-ba, ahol előadást tarthatott, noha hosszas előkészítés nélküli meghívásokra ritkán van példa. A város három legnagyobb luxusáruházának egyike, a Bergdorf Goodman pedig Wladis-szekciót alakított ki, azaz egyedi kollekcióként kezdi árulni a művész ékszereit. Az egyre szaporodó gyűjtők közvetlenül a galériától történő vásárlásai mellett az Egyesült Államokban kizárólag az ötödik sugárúti üzletben lesznek kaphatóak Péter Vladimir ékszerei.

Ritka, hogy egy ennyire intézményesült design-szcéna, mint az ékszertervezés az Egyesült Államokban (és különösen New York-ban) egy csapásra megnyílik egy Európában ugyan nagyon is elismert, de szűk szakmai körökön túl Amerikában ismeretlen művész előtt. Péter Vladimirt visszavárják a Pratt-re, és nem kizárt, hogy jövőre tanítványai bemutatkozásával folytatódhat a magyar ékszerkészítés sikertörténete, a Balassi Intézet által szervezendő follow-up eseményeken.

 

Címkék:        

Hozzászólások