Lexi & Magazine

Szórakozás / Kiállítás

A Museo Mundial Project

A program célja elősegíteni múzeumok és civil szervezetek közös munkáját, oly módon, hogy a múzeumok állandó kiállításaiban a Millenniumi Fejlesztési Célokat, valamint az egész világot érintő globális kérdéseket különböző interaktív állomások formájában beépíti.

A projekt magyarországi résztvevői a Budapesti Történeti Múzeum, a Vasúttörténeti park, valamint a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány. A kiállítások kapcsán aktuálissá vált témákhoz a Vasúttörténeti Parkban eddig két eszköz került átadásra, az egyik a fenntartható fejlődés fontosságát mutatja be egy 100% újrahasznosító mozdony, a Vectron terepasztalon működő makettjének segítségével, a másik pedig a nők esélyegyenlőségének megvalósítására hívja fel a figyelmet, egy kisfilmben mutatja be a magyarországi és Európán kívüli mozdonyvezető nők munkáját.

A Budapesti Történeti Múzeumban 2014. december 19-én négy állomást adtunk át: egyet a Királypincében a középkori palota higiéniai viszonyai kapcsán, mely rövid áttekintést nyújt a higiéniai viszonyokról az elmúlt évszázadokban, kettőt a Budapest – Fény és árnyék, a főváros 1000 éves története című várostörténeti kiállításunkban a Föld vízháztartása és a nők esélyegyenlőségének és oktatásának jelentőségével kapcsolatban. A negyedik állomás pedig a múzeum második emeletén az Ősi népek, antik kultúrák című állandó kiállításunkban egy újonnan elhelyezett szkíta sírhoz kapcsolódóan készült. A 2500 éves sírleletben egy édesanya és kisgyermeke nyugszik. Az állomás a csecsemők bronzkori táplálásának eszközeivel foglalkozik. 2015. első felében kerül átadásra az utolsó állomás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. Az állomások egy évig lesznek látogathatók.

Budapesti Történeti Múzeum sajtóanyaga

Címkék:    

Hozzászólások