Lexi & Magazine

Szórakozás / Könyv

Pőcze Flóra: A Moszkva tér gyermekei

A buszon hirtelen nagy hangzavar lett, hiszen a hajléktalan nő nem akart leszállni. Az emberek morogtak, az ellenőr pedig hangosan kiabált vele, majd kért egy kesztyűt, és a következő megállónál letessékelte jegy nélküli utasát. A jármű folytatta útját, a tömeg pedig zúgolódni kezdett. – A hajléktalanok miért nem fürdenek? Csak piára költenek meg cigire. Miért nem dolgoznak? Miért mi tartjuk el őket? Tömérdek kérdés hangzott el, és nagy elégedetlenkedések közepette utaztunk együtt a Keletiig.

Szeretek vitatkozni, és észérvekkel meggyőzni valakit. Itt viszont, úgy láttam, nincs mit tenni, ezért hallgattam. Az az ember ugyanis, akinek empátiából kevés van, elég nehezen tudja magát beleképzelni mások helyzetébe. Nekem például teljesen érthető, hogy egy hajléktalan miért nem akar fürdeni. Miért fürdene? Neki nem ez a legnagyobb problémája. Sokat gondolkoztam, hogy hogyan változhatna ez a helyzet. Hogyan kerülhetnének közelebb az emberek a hajléktalanok világához? A megoldás Pőcze Flóra könyve lehet.

A napokban pár óra alatt olvastam el A Moszkva tér gyermekei című könyvét, és arra jutottam, hogy ezt tanítani kéne a gimnáziumokban. Flóra végzős szociológushallgatóként a Moszkva térre költözött ki, hogy megismerje a hontalanok életét. Befogadták, és sokat meséltek neki. Végig velük volt, megélte a balhékat, az örömteli perceket és azt is, amikor valaki közülük eltávozott az élők sorából kábítószer-túladagolás miatt. Egy olyan ember, aki jó családi körülmények között, burokban nevelkedett, el sem tudja képzelni, hogy milyen emberi sorsok vannak. Az élet a földön igazságtalan. Senki sem választhatja meg családját, és bár sokat tehetsz magadért, sokat változtathatsz saját életeden, valakinek ez nem sikerül. Pőcze Flóra könyve olyan megvilágításban mutatja be a hajléktalanok életét, amilyenben eddig még senki sem tette. Testközelből éli át a hontalanság mindennapjait. Egész nap rója az utakat, kéreget, cigire gyűjt és együtt él a Moszkva téri galeri minden tagjával. Könyve laza és könnyen olvasható, melyet ha egyszer elkezdesz, nehezen teszel le. Számomra az a jó könyv, melyet ha befejezel, hiányzik. Flóra könyve ilyen. Nagyon szívesen olvastam volna még, és az is biztos, hogy ezentúl teljesen máshogy látom ezeket az embereket. Hiszen ők is emberek. 

kép forrása: skeptikai.com

Címkék:        

Hozzászólások