Lexi & Magazine

Szórakozás / Könyv

Lélekerősítő Oprah Winfrey tollából

Ezeket és saját élettapasztalatát összegyűjtve motiválta az embereket gondolataival éveken keresztül. Íme néhány bölcsesség, amely segíthet megváltoztatni a szemléletünket, az élethez való hozzáállásunkat.

1. Többre vagy hivatott!

Oprah szegény családból származik, a nagymamája nevelte fel, aki szobalányként dolgozott. Hasonló jövőt szánt unokájának is; azt tartotta, hogy Oprah-nak akkor lesz majd jó munkája, ha olyan családhoz kerül szobalányként, ahol rendesen bánnak vele. Valami akkoriban mégis azt súgta ennek az alig ötéves kislánynak, hogy benne valami több, valami nagyobb rejtőzik. Talán azt még ő sem gondolta, hogy a képességei és a hite ilyen magasságokba emelhetik. Azóta is ez a hitvallása, mindenki okkal érkezik a Földre. Nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy életünk során megtaláljuk a küldetésünket, és kiteljesedjünk benne.

2. Minden okkal történik, érted!

Az élet, a szituációk és a körülöttünk lévő emberek a legnagyobb tanítómesterek. Megtudjuk általuk, hogyan mozduljunk jobb irányba. Terelgetik az életünket, jeleket adnak, és ha észrevesszük ezeket, képesek leszünk jobban bánni az adott helyzettel. Például ha épp egy rossz kapcsolatban vagyunk, közben megtanuljuk, hogyan legyen a későbbiekben egy jobb kapcsolatunk. Ha kényelmetlen a helyzetünk a főnökünkkel, rájövünk arra, hogyan kommunikáljunk jobban, hogyan álljunk ki magunkért, vagy hogyan szerezzünk új főnököt. Semmi sem történik ok nélkül, nekünk csak meg kell tanulnunk meglátni a legrosszabb helyzetben is azt, hogy mivel gazdagíthat minket.

3. Álmodd meg, tegyél érte!

Nyilván mindenkinek vannak az életben tervei, céljai. Azonban nem mindegy, hogy ezt milyen formában próbáljuk meg elérni. Sokan mondják, hogy be kell vonzani a jó dolgokat. Ragasszuk ki a falra, gondoljunk rá sokat, esetleg tetováltassuk magunkra. Ezek azonban önmagukban nem működnek, ha nem teszünk az adott célért semmit. Oprah 1997-ben vendégül látta a műsorában Jim Carrey-t, aki remekül megfogalmazta: „Fontos az, hogy vizualizálni tudjuk a dolgokat. Én például mindig is úgy tettem, mintha már meglenne az, amire vágyom, csak még nem kézzelfogató. Írtam magamnak egy csekket 10 millió dollárról, és adtam magamnak 3 évet, hogy teljesítsem. Majd röviddel a csekken szereplő dátum előtt megtudtam, hogy 10 millió dollárt kapok a Dumb és Dumberért. Viszont nyilván dolgozni is kell ezért, nem lehet csak vizualizálni, aztán elmenni enni egy szendvicset.” Ha látod, és hiszel benne, akkor sokkal könnyebb elérni.

4. Hallgass a belső hangra!

Oprah elmondása szerint akkor követte el élete legnagyobb tévedéseit, amikor nem hallgatott a belső hangjára. Arra a belső hangra, amellyel mindenki rendelkezik, és ami segít tájékozódni az életben, ami által rájövünk, kik is vagyunk valójában. Hiszen ha azzá válunk, amit mások várnak el, soha nem leljük meg az igazi önmagunkat. Ez a hang először csak suttogásként szól hozzánk, ilyenkor az a gondolat merül fel bennünk, hogy ennek semmi értelme – vagy az, hogy vajon helyes-e ez így? Aztán ha nem figyelünk a suttogásra, a hang egyre hangosabb és hangosabb lesz, majd egyértelművé válik minden, mintha egy téglával csapnának fejbe. Kérdés, hogy szeretnénk-e megvárni a téglát...

5. Légy hálás!

Akármi is történjen, legyen az jó vagy rossz dolog, mindenért meg kell tanulnunk hálásnak lenni. Hiszen minden dolog mulandó, mindenen túl lehet jutni. Ha nagyon rossz helyzetben vagyunk, azért is hálát kell adnunk. Egyetlen dolog sincs, ami feleslegesen történt volna az életünkben, mindennek oka van!

 

Ha szeretnéd Oprah Winfrey motivációs gondolatait még jobban megismerni, olvasd el cikkeiből összeállított könyvét, mely hazánkban tavaly jelent meg Amit biztosan tudok címmel.

 

Nagy Alexandra

Címkék:          

Hozzászólások