Lexi & Magazine

Szórakozás / Könyv

Erdei jógakaland- nem csak ovisoknak

Most, ha eltekintek saját eddigi botladozásaimtól ezen a területen, és csak arra koncentrálok, miért is lenne jó, ha gyermekem megismerkedne ezzel a fajta test- és lélekedzéssel, biztos ezt a könyvet adnám először a kezébe.

 

Amit szerintem mindenki tud: a jóga előnyei a gyerekeknek

A jóga segítségével a gyerekek megtanulják, hogyan gyakorolhatják, fejlesszék koncentrációs képességüket, megismerhetik testük, lelkük és szellemük igazi természetét, képességeit.

Bár egyes szülők a jóga népszerűsítését örömmel veszik az iskolákban vagy már az óvodákban is, mások úgy gondolják, hogy vallási vetülete is van, gyakorlását az imádkozáshoz hasonlítják, ezért nem szeretnék beengedni életükbe. Azt állítják, hogy a jóga a hinduizmus egyik ága, és a vallási és meditációs elveket „om” és „namaste” kántálással terjeszti. Egyesek azt is hiszik, hogy az ászanák vagy a testhelyzetek, mint például a napi üdvözlés, egy hindu vallási imádat egyik formája. E zavar eloszlatása és a vallási vagy kulturális üzenetek elkerülése érdekében a legtöbb jógatanár a gyakorlatok előnyeire helyezi a hangsúlyt, és a szanszkrit nevek helyett általános kifejezéseket használ.

 Erdei jógakaland

A vita ellenére a jóga sok szempontból előnyös a gyerekek számára. Amikor érzelmi, társadalmi és fizikai kihívásokkal vagy konfliktusokkal szembesülnek, inkább: az adott szituációhoz passzoló jógagyakorlat, amely magában foglalja a légzéstechnikákat, a viselkedési irányvonalakat és a testhelyzeteket, hihetetlenül értékes lehet számukra. A jóga olyan tevékenység, amely bárhol gyakorolható, hiszen nincs szükség matracra, speciális ruházatra vagy különleges párnára. Javítja a fizikai rugalmasságot és erőt, az összes izmukat új módon tanulják meg használni. Az álló, ülő és fekvő testhelyzetek mindegyike különböző izomcsoportokat mozgat meg, miközben segíti a testtudat kialakulását és annak hatékony működését.

Finomítja a koordinációs érzéket. A egyensúlypózok azért jöttek létre, hogy segítsenek a mentális és fizikai egyensúly elérésében, mivel a pszichikai erőfeszítésből ered a mentális tisztaság és a stabilitás. A koordináció szorosan kötődik az egyensúlyhoz és az általános ügyesség előmozdításához. Fejleszti a koncentrációs készséget, megerősíti az önbecsülést és az elme-test kapcsolatot. A jóga minden korosztály számára ajánlott, de különösen a speciális szükségletű gyermekek számára bizonyult hatásosnak: tanulmányok kimutatták, hogy a jóga előnyös az autista és az ADHD-s gyermekek fejlesztésében.

 

Visszatérve azonban a csodálatosan illusztrált könyvre: a mese Jógaországba repít minket ‒ az utazás közben a napi rutintól eltérő, átmozgató mozgásokat végezhet gyermeked. Fintor, Cingi, Röpcsi és a többiek társaságában jut el Durmi mackóhoz. A könyvben lévő feladatok nem voltak bonyolultak kisfiam számára sem, de pont „nehéz” annyira, hogy koncentrálnia kelljen arra, amit csinál. Jókat nevettünk, ha kellett, és összpontosítottunk, ha arra volt szükség. Összességében remek kis történet, mely játékos formában mutatja meg az alapgyakorlatokat és még hőnek is érezheti magát gyermeked. Hiszen melyik gyermek nem szívesen állna egy csapat erdei kis állat élére, hogy elvezesse őket a biztonságba. (Jóga)Kalandra Fel!

 

 

Címkék:        

Hozzászólások