Lexi & Magazine

Szórakozás / Sport

Gelencsér Gábor Hollandiából „importálta” a footgolfot

Gelencsér Gábornak (képünkön) elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend és egyre jobban teret hódít a footgolf. A sportág kezdeti hazai lépéseiről, mibenlétéről és a közeljövő terveiről a sportvezető készséggel adott interjút a honlapunknak.

Lexi: A footgolf mint önálló sportág mikor jelent meg Magyarországon?

Gelencsér Gábor: 2010-ben sikerült megrendezni a bemutatkozó versenyünket a gödi Pólus Palace Club golfpályáján, amelyen egykori és jelenlegi NB I-es labdarúgókkal, valamint ismert közéleti személyiségekkel színesítettük az indulók létszámát.

Lexi: Mikor és hogyan, milyen motivációkkal került közelebbi kapcsolatba a sportággal?

G.G.: Hollandiában járva hallottam először erről a sportágról egy kellemes üzleti vacsora során, amely azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Ahogy telt az idő, úgy lett egyre nagyobb a „szerelem” a footgolf és köztem. A motivációm pedig elsősorban az volt, hogy minél több emberrel megismertessem ezt a kitűnő játékot, hogy mindenki átélhesse azokat az élményeket, amelyeken én már túl vagyok.

Lexi: A futball és a golf hogyan ötvöződik benne?

G.G.: A focival kezdeném a válaszomat, merthogy ötös méretű futball-labdával játsszuk, és természetesen lábbal, ami egyben a mi „ütőnk”. A golf pedig úgy csatlakozik ehhez, hogy hivatalos golfpályán kilenc vagy tizennyolc szakaszon játsszuk és alapvetően a golf szabályai szerint. Férfiak, nők és gyerekek egyaránt élvezik, mert a sikerélmény garantált, ugyanis előbb vagy utóbb mindenki betalál a lyukba.

Lexi: Hazánkban mennyire tehető az igazolt versenyzők száma?

G.G.: Jelen pillanatban még nem büszkélkedhetünk nagyon sok játékossal, de a célunk, hogy idén, illetve a jövőben minél több egyesület alakuljon, vagy a meglévő egyesületek vegyék fel szakágnak a footgolfot. Bízom benne, hogy a 2013-as év végére sok igazolt játékos lesz, és az önálló bajnokság is kialakul az amatőr játékosok részére, aki kiemelt és fontos bázisát képezik a footgolfozók táborának.

Footgolf

Lexi: Alapvetően gyermekcipőben jár még nálunk ez a sportág, vagy sikerült már kitörnie az ún. „hobbisportágok” köréből?

G.G.: Napjainkban még sokkal inkább hobbi sportágként beszélünk róla, de a reményeink szerinti sok egyesület megalakulása után bízom benne, hogy Magyarországon is professzionális szintre emelkedik a sportág.

Lexi: Mely országok tartoznak a világ élvonalába?

G.G.: A világon jelenleg tíz országban található meg a footgolf, ahol rendszeres rendezvényekkel és versenyekkel próbálják népszerűsíteni szeretett sportágunkat a külföldi kollégák. Az élmezőnyt illetően véleményem szerint Magyarországon kívül Hollandiát és Argentínát lehet kiemelni, de ezekben az országokban már régebb óta űzik, így nagy előnyünk van a többi, mostanság bekapcsolódó „újonccal” szemben. Az említett országok mellett Anglia, az Egyesület Államok, Mexikó, Olaszország, Portugália, Norvégia és Puerto Rico tartozik a footgolfban aktív országok közé.

Lexi: Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ebben a sajátságos sportágban, milyen adottságok szükségesek?

G.G.: Mindenki lehet sikeres és kitűnő footgolf-játékos kortól, nemtől és testsúlytól függetlenül. Természetesen a megfelelő futballalapok szükségesek és elengedhetetlenek, de ami a legfontosabb ebben a játékban, az a koncentráció, ha fejben nem vagy ott, akkor egy-két könnyelmű rúgáson elúszhat az egész versenyed. Itt nem tudod hibáztatni a kapust vagy a bírót, csakis saját magad tehetsz arról, ha rontasz.

Lexi: A közeljövőben egy komolyabb, nagyobb volumenű, ha jól tudom, nemzetközi versenyre kerül sor Magyarországon. Hol és mikor lesz ez, hány versenyzőt várnak erre a rendezvényre, és kik számítanak a legnagyobb esélyeseknek?

G.G.: A tavalyi, nálunk megrendezett világbajnokság sikere kötelez, azaz a jövőben is szeretnénk nívós, rangos rendezvényeket hazánkba csábítani. Ennek jegyében március 24-én, vasárnap Kisorosziban rendezzük meg az Amatőr Nyílt FootGolf Versenyt, alig egy hónapra rá, április 20-án pedig újabb hasonló versenyünkre kerül sor, ugyancsak Kisorosziban.

Címkék: