Lexi & Magazine

Szórakozás / Sport

Hangolódj a karácsonyra kézilabdával!

Idén számos nagy sportrendezvény volt Magyarországon; többek között a vízilabda-Európa-bajnokság, az öttusa-Európa-bajnokság, de az év végén is lesz egy igazi csemege: decemberben 7-e és 21-e között Magyarország és Horvátország közösen rendezi meg a női kézilabda-Európa-bajnokságot.

16 válogatott 4 négyfős csoportban – Győrben, Debrecenben, Eszéken és Varasdon – próbálja meg kivívni a középdöntőbe jutást, ehhez a csoportban az első 3 hely valamelyikét kell megszerezni. A 12 továbbjutó csapat Debrecenben és Zágrábban folytatja a játékot, a 2 hatfős csoport első 2 helyezettje jut be az elődöntőbe, a csoportharmadikok pedig az 5. helyért játszhatnak majd. Az elődöntőket, a helyosztókat és a döntőt Budapesten, a Papp László Sportarénában rendezik december 19-én és 21-én.

A magyar válogatott csoportja és ága nem könnyű, de a hazai rendezésű eseményen szinte kötelező eljutni a végjátékig, azaz Győrből Debrecenen át vezet az út Budapestre.

2004-ben már rendeztünk női Európa-bajnokságot, akkor bronzérmet szereztek a magyar lányok. A dobogó harmadik fokára még kétszer állhatot fel a magyar csapat: 1998-ban Hollandiában és legutóbb 2012-ben Szerbiában. Egy alkalommal azonban a legfényesebb érmet is megszereztük: 2000-ben Romániában a magyar lányok „ülhettek fel” Európa trónjára.

Az idei a 11. kontinenstorna lesz a sorban – 1994 óta kétévente rendezik meg mindig decemberben –, és az eredményesség tekintetében hatalmas a norvég fölény: az északi ország ötször nyert, emellett 3 ezüst- és egy bronzérmük is van. Dánia háromszor vihette haza az aranyérmet, és emellett 2 ezüstöt is szereztek. Magyarországhoz hasonlóan Montenegró is egyszer bizonyult a legjobbnak, 2 éve Szerbiában, a döntőben legyőzték a norvég válogatottat, azaz Montenegró a címvédő.

Az Európa-bajnokságra jegyek és bérletek a Ticket Express jegyirodáiban (www.tex.hu) kaphatók, a magyarországi csoportmérkőzésekre a legolcsób jegy 2 490 forintba kerül, a legdrágább bérlet a döntő napján pedig 99 000 Ft.

A csoportbeosztás:

A csoport (Győr): Magyarország, Oroszország, Lengyelország, Spanyolország

B csoport (Debrecen): Norvégia, Dánia, Románia, Ukrajna

C csoport (Varasd): Svédország, Németország, Horvátország, Hollandia

D csoport (Eszék): Montenegró, Szerbia, Franciaország, Szlovákia

A középdöntőben Debrecenben az A és a B csoport, Zágrábban pedig a C és a D csoport továbbjutói játszanak.

Címkék:        

Hozzászólások