Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

A zeneipar ikonjai – A rockzene királynője, Tina Turner

Az Angela Bassett főszereplésével készült, 1993-as Tina – What’s Love Got To Do With It című film – melyet az énekesnő önéletrajzi könyve alapján készítettek – remekül visszaadja Tina Turner tehetségét, személyiségét, azt, hogy miként győzte le magánéletének keserűségét, gyötrelmeit, s a mélyről hogyan vált a zeneipar egyik legmeghatározóbb női alakjává.

Tina Turner pályája kezdete óta zseniális: igazán jó hangi adottságokkal megáldott előadó, aki nemcsak pontos technikával építi egymásra a hangokat, egészen mély és magas hangfekvésben is kitűnően énekel – ráadásul szívből –, minden porcikájában élvezi és érzi a zenét, emellett remekül át is adja mindezt a közönségnek. Ennek ellenére, mikor még a munkásságának csak a „mainstream” oldalát ismertem, azt gondoltam, többre lenne hivatott, több olyan szerzeményt kellene énekelnie, ahol tehetségével igazán kibontakozhat – a rádiós slágerekkel szemben összetettebb, „komolyabb” produkciókat kellene előnyben részesítenie... Persze, akkor még nem láttam részletesebben a történetét, s azt sem, hogy különféle stílusokban kipróbálta magát azelőtt – és mindegyikben remekül helyt is állt. De ki is valójában az a Tina Turner?

 

Egy erős nő története, akinek legnagyobb szerelme a zene

Tina, eredeti nevén Anna Mae Bullock, 1939-ben született az Egyesült Államokban, a Tennesse állambeli Nutbush kisvárosban. Már kislányként is nagyszerűen énekelt, olyan hanggal és karakterrel, mely erősen kitűnt a baptista kórusból – mint ahogyan azt az életrajzi film is érzékelteti. Anna Mae-t és nővérét nagymamájuk nevelte, akinek halála után Anna Mae 18 évesen St. Louisba költözött testvérével és édesanyjával.

Anna Mae és nővére, Alline többször eljárt a St. Louis-i éjszaka klubjaiba, ezáltal jobban megismerve a „fekete” zenei stílusokat. Egy hasonló bárban ismerte meg felfedezőjét, a rhythm and blues énekesét, gitárosát és producerét, Ike Turner-t is. Ike szinte első hallásra beleszeretett Anna Mae rekedtes, nem mindennapi hangjába és éneklési stílusába, így a ’60-as években már közösen zenéltek. Ike megváltoztatta az énekesnő nevét Tinára, aki így vált híressé. Tina és Ike egymásba szeretett, 1962-ben összeházasodtak, és az ezt követő években már Ike&Tina Turner nevezetű formációként léptek fel.

A kezdeti felhőtlen boldogság hamar rémálommá vált azonban, mivel Ike Turner – talán a sikertől is megrészegülve – kegyetlenül kezdett bánni feleségével: több ízben megverte, megfenyegette őt. A belevaló énekesnő egyszer csak megelégelte a nem megérdemelt bánásmódot, s négy gyermekével – akik közül egy még korábbi kapcsolatából, kettő férje előző házasságából származott, egy pedig közös gyermekük volt – egy másik városba szökött. Azonban a zenész követte, valamint szinte szó szerint visszarángatta magához. Tina képtelen volt szabadulni tőle, annak ellenére, hogy Ike, aki egyre inkább kifordult önmagából kokainfüggősége miatt, előfordult, hogy a felismerhetetlenségig verte az énekesnő arcát.

A díva csak magában bízhatott, erőt pedig a buddhizmusból és természetesen a zeneszeretetéből merített. Férjével közös produkciója egyre inkább hanyatlani látszott, azonban Tinára továbbra is kíváncsiak voltak az emberek, a producerek olyan szerződést ajánlottak neki, melynek köszönhetően szólóban mutathatta be tehetségét. Ez adhatott talán neki plusz erőt ahhoz, hogy elváljon a vele rendkívül kegyetlenül bánó Ike-tól. A bíróság előtt kijelentette az énekesnő, hogy semmit nem követel férjétől, egyedül a művésznevét szeretné megtartani. A kérése végül is teljesült, így a válás után Tina Turner néven folytathatta szólókarrierjét. Később stílust váltott: a rockzenében talált újból magára, az első igazán átütő sikert pedig a What’s Love Got To Do With It című kislemez hozta meg számára. Ike Turner ebben az időszakban is próbálta őt visszahódítani, sőt, előfordult, hogy még ekkor is megfélemlítette, de Tinában volt már elég spiritusz ahhoz, hogy visszautasítsa teljesen elzüllött exét.

Tina Turner munkásságát számos rangos díjjal is elismerték, ezen kitüntetések közül 8 Grammy-díjjal büszkélkedhet az énekesnő. Összesen 18 lemezt adott ki, és 9 önálló turnén vett részt. Tehetségét természetesen a zeneipar legnagyobb képviselői is elismerték, a rock királynője többek között olyan előadókkal is készített duettet, mint Eric Clapton, David Bowie, Eros Ramazotti vagy Bryan Adams. A Tina által énekelt dalok közül a legismertebbek a Proud Mary, a What’s Love Got To Do With It, a Simply The Best, a Private Dancer és a James Bond-film betétdal, a Goldeneye. Tina jelenleg 73 éves, dalait még mindig rengetegszer játsszák a rádiók, és lehengerlő előadásmódjával, kitartásával még mind a mai napig megannyi énekesnő példaképe.

Turner 2009-ben vonult vissza, jelenleg Svájcban él, a 2013-as év elején igényelte a svájci állampolgárságot, melyet vélhetően körülbelül fél éven belül meg is kap.

 

A következő videóban a Proud Mary egyik koncertverziója látható (1982):

Képek forrása:
heavy.com
 

Címkék:        

Hozzászólások