Lexi & Magazine

Szórakozás / Zene

A zeneipar ikonjai – Ray Charles, a vak, de mégis "látó" zongorista

Kitűnő zongorista, akinek ujjai tökéletes harmóniában állnak a billentyűkkel, emellett hangszíne és énektudása is egyedi. Zongorajátékát és éneklését tekintve is a pontos technika, precizitás jellemzi – ehhez pedig csatlakozik még egy olyan plusz, mely a gyakorlott zenészt kiemeli a többiek közül: a szerelemből, szívből szóló játék. Talán így tudnám tömören jellemezni Ray Charles muzsikájának titkát. Annak, aki kedveli a bluest vagy a jazzt, az ő munkásságának állomásaira visszatekinteni, szerzeményeit elővenni szinte már-már kötelező. Ha meghalljuk a hangját, bizonyára elfeledkezünk arról, amivel éppen foglalkozunk, és akaratlanul is táncolni meg énekelni kezdünk.

Hit The Road Jack. Még az ebben a zenei stílusban kevésbé jártasak is ismerik ezt a nótát – sőt, valószínűleg szeretik is. Nos, a dal eredeti előadójának zenei tevékenységét, életét érdemes jobban is megismerni. Első leckeként ajánlanám a zongorista/énekes életútjáról szóló filmet – Ray címmel –, mely 2004-ben készült, a főszerepet pedig Jamie Foxx játszotta – nem is akárhogyan!

Ray Charles olyan stílussal rendelkezik, mely egyből felismerhető – hangzásra és látványra is. Vakon játszik, teli vigyorral a száján, minden porcikájával érezvén és élvezvén a zenét, napszemüveges arcát kissé oldalra, a közönség felé fordítva, mintha valóban látná, érezné őket… Ez a tipikus Ray-jelenség. Teljes nevén Ray Charles Robinson 1930-ban született az USA Georgia államában, napszámos édesanya és vasutas édesapa gyermekeként. A család még Ray csecsemőkorában elköltözött a Florida állambeli Greenville-be. A kis Ray-t és testvérét édesanyja egyedül nevelte. Ray zene iránti érdeklődése és érzéke már kisgyermekkorában megmutatkozott: talán akkor szeretett bele igazán a muzsikába, amikor meghallotta Mr. Wiley Pitet zongorázni, boogie-woogie-t játszani saját kávézójában.

A zenésznek nehéz élete volt – mint ahogyan azt az életrajzi film is remekül bemutatja –, igen szerény körülmények között élt édesanyjával és testvérével. És mintha ezt nem lett volna éppen elég feldolgozni egy kisfiúnak, egészségét illetően is keményen bánt vele a sors. Ötéves korában kezdte elveszíteni az egyik legfontosabb érzéket, a látást, majd mire hétéves lett, zöld hályog miatt teljesen megvakult. Nem sokkal később más tragédia is érte, az öccse ugyanis elhunyt. A sok veszteség – érthető módon – igencsak rányomta a bélyegét a kis zenészpalánta életére. Azonban „kárpótlásul” – amolyan plusz érzékként a látás helyett – kapott valami olyasvalamit a Jóistentől, ami csak keveseknek adatik meg: elképesztő zenei érzéket, alázatot, örömet, amit ráadásul meg is tudott mutatni a nagyérdeműnek. Én úgy fogalmaznék, nem látta, de érezte a közönséget.

A látását elvesztette, de az élet iránti lelkesedését nem. Bekerült a vakok és siketek egyik iskolájába, ahol elsajátíthatta a Braille-írást, amely megkönnyítette dolgát a zeneelmélet tanulásában. Ekkortájt veszítette el édesapját, majd később édesanyját is. Zene iránti szerelme töretlenül élt benne, s a kitartás meg is hozta gyümölcsét: tizennyolc évesen már felléphetett Seattle-ben, első lemeze 1949-ben jelent meg, s az ’50-es években már igazán népszerűvé vált. Lelki vívódásait heroin és kokain fogyasztásával próbálta csillapítani, ennek leküzdésében még  Della Beatrice Howard iránt érzett szerelme és a később vele kötött házassága sem tudott neki segíteni. Magánéleti problémái akadtak tehát bőven, egyetlen dolog volt rendben az életében: harmonikus viszonya a zenével és persze a közönséggel.

Ray Charles 2004-ben távozott közülünk, egészen haláláig sikeres volt a zenei életben. Sőt, még mind a mai napig az: számos zenész példaképe – nem véletlenül –, munkássága örök nyomot hagyott, s a Rolling Stone magazin Minden idők száz legjobb énekesének listáján (100 Greatest Singers) jelenleg a második helyen áll.

A felejthetetlen művészt életében összesen tizenkét Grammy-díjjal jutalmazták, halála után pedig még további nyolcat ítéltek oda neki. Számos zenei stílusban – jazz, blues, rock ’n roll, soul, gospel, pop, funk, rhythm and blues, country – jeleskedett, örököt alkotott. Legismertebb dalai – csak néhányat emelve ki a sok közül – a Hit The Road Jack, az Unchain My Heart, a Mess Around, Georgia On My Mind vagy éppen az I Got Woman.

 A következő szerzeménnyel kívánnék kellemes időutazást Ray Charles világába!

 A képek forrása: hypetrak.com ; raycharlesvideomuseum.blogspot.hu

Címkék:  

Hozzászólások